Radnice města Pilníkov

Radnice města Pilníkov 2019

Hlavním cílem návrhu je nabídnout nové optimální uspořádání stávajícího, doplnit chybějící a poukázat na nevyužitý potenciál budovy. Za hlavní nedostatek současné radnice považujeme dispoziční řešení, které je pro návštěvníka úřadu špatně čitelné, postrádá logickou hierarchii prostorů a nenabízí reprezentativnost odpovídající hlavní městské instituci. Prostorové vazby jednotlivých kanceláří, knihovny a zázemí rovněž nejsou ideální.

Název projektu:
Radnice města Pilníkov
Klient:
Město Pilníkov
Adresa:
Pilníkov
Typ:
veřejná správa a komunita
Studie:
2016
Stav projektu:
zpracovává se projekt
Obestavěný prostor:
2760 m3
HPP:
490 m2
Investiční náklady:
12,5 mil. Kč
Tým:
re:architekti / Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Kateřina Gloserová, Dušan Sabol
Kulturní a administrativní budova v Neratovicích

Kulturní a administrativní budova v Neratovicích 2018

Současnou budovu (slepenec) jsme navrhli rozdělit ve dví a tím jednak zlepšit prostupnost náměstí, jednak zvýšit přístupnost jednotlivých částí budovy a zároveň jsme tím vytvořili prostor, který na tomto modernistickém náměstí vytvořil dojem intimního veřejného prostranství, do kterého je možné otevřít výkladce např. kavárny, knihovny.

Cílem návrhu je udělat z parku „náměstí Republiky“ centrum města. Některé modernistická schémata nelze opravit. Lze je pochopit, domyslet a vložením další vrstvy přidat do místa městské vzorce chování lidí. Zároveň přitom neztratit kouzlo modernistického snu – „života v zeleni“. Uprostřed parku stojí nepřehledný a zvenčí uzavřený mnohofunkční kolos. Do Parku vkládáme otisk náměstí, řekněme plombu či pevný koberec, zpevněnou plochu. Původní vzrostlé stromy parku ponecháváme i na této zpevněné části. Bouráme centrální servisní část srostlice „Kulturáku“ a měníme typ prostoru. Z periferního na městský.

Vidím z domu na dům. Nepřesunuji se uvnitř labyrintu. Fyzická změna není tak radikální. Pracujeme s esencí a analogií městských prostorů a zásadně měníme pocit z centra Neratovic. Z knihovny je vidět „přes ulici“ na kavárnu, z kavárny na městský úřad a knihovnu. Rozhoduji se intuitivně na základě jednoduše viditelného, pozoruji, odpočívám, potkávám sousedy, chodím do divadla nebo do kina, vyřizuji běžnou agendu na radnici, vím, kde sídlí představitelé mého města. Vzniká srozumitelný městský veřejný prostor. O modernistický sen se chceme opřít. Park a stromy okolo pevného koberce potřebujeme. Park zahušťujeme a navrhujeme intenzivnější kontrast mezi „městem“ a „přírodou“. Ze všech domů Centra vidím nebo vnímám park, který těsně obklopuje pevné náměstí a tvoří s ním akord. Stále si mohu vybrat. Dům a jeho náplň neutáhnou po obvodu celý park pokračující řídkým městem. Nesnažíme se o nemožné. Tam, kde očekáváme a plánujeme děj, otevíráme dům, vlastně domy nového centra Neratovic na pevný koberec obklopený původním parkem.

Název projektu:
Kulturní a administrativní budova v Neratovicích
Klient:
Město Neratovice
Adresa:
Neratovice
Typ:
veřejná správa a komunita
Soutěž:
2018 - 2. místo v architektonické soutěži
Stav projektu:
dokončeno
Řešené území:
18500 m2
Obestavěný prostor:
48800 m3
HPP:
5640 m2
Investiční náklady:
328 mil. Kč
Tým:
re:architekti / Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Kateřina Gloserová, Vojtěch Ružbatský, Dušan Sabol
Výstavba bytového komplexu Andromeda

Výstavba bytového komplexu Andromeda 2019

Jedná se o návrh obytného souboru o velikosti 500 bytů v sousedství sídliště KVP na okraji Košic. Do svažitého terénu řešeného území jsou vloženy tři linie. Dvě linie domů a jedna linie ulice mezi nimi. Křivky linií reagují na tvar a morfologii parcely. Linie věží sousedí s vysokými panelovými domy, linie nižších bytových domů sousedí s parkem v údolí. V jižní části návrhu je umístěno parkové náměstí. Celá zástavba graduje směrem k Moskevské třídě, kde dosáhne výška věží výšky sousedních věžáků. Linie věží nechává možnost průhledů, linie nízkých domů nechává možnost průchodu.

Dispoziční schéma domů nabízí vysokou kvalitu široké škály bytů, kdy drtivá většina z nich je orientována do dvou směrů a všechny disponují lodžií.

Název projektu:
Výstavba bytového komplexu Andromeda
Klient:
Andromeda Invest, s.r.o.
Adresa:
sídliště AVP, Košice
Soutěž:
2019 - 1.místo ve vyzvané architektonické soutěži
Stav projektu:
dokončeno
Řešené území:
47600 m2
Obestavěný prostor:
240500 m3
HPP:
74300 m2
Investiční náklady:
1,8 miliardy Kč, 507 bytových jednotek
Tým:
re:architekti / Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Kateřina Gloserová, Vojtěch Ružbatský, Dušan Sabol
krajinářské řešení - symbio studio / Marie Gelová, Pavla Drbalová
dopravní řešení - Květoslav Syrový
Edukační centrum Rudolfinum

Edukační centrum Rudolfinum 2019

V současnosti Edukační centrum využívá pro své programy Sukovy síně. To ovšem komplikuje využití Sukovy síně, která je určena především hudební produkci, a klade vyšší nároky na přípravu sálu a přepravu věcí potřebných k programům. Zároveň se ale ti, kteří program absolvují, pohybují ve velkorysých a krásných prostorech Rudolfina. Vstupují do budovy reprezentativním schodištěm, setkávají se ve velké dvoraně a většinu času tráví právě v Sukově síni. Tento prostorový a dramatický zážitek je zásadní součástí prožitku, který si absolventi programů odnášejí.

Za klíčové tedy považujeme navrhnout prostory Edukačního centra tak, aby byly v co nevyšší míře schopny konkurovat současnému prožitku, který si účastník programu odnáší.

Předkládáme návrh, který vytvoří z Edukačního centra autonomní a svéráznou součást budovy s jasným provozním schématem a prostorovými kvalitami, které rozvíjí dominantní konstrukci budovy.

Název projektu:
Edukační centrum Rudolfinum
Klient:
Česká filharmonie
Adresa:
Staré Město, Praha
Typ:
interiér
Soutěž:
2019 - 2. místo ve vyzvané soutěži
Stav projektu:
dokončeno
Obestavěný prostor:
1080 m3
HPP:
270 m2
Investiční náklady:
5,4 mil. Kč
Tým:
re:architekti / Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Alžběta Widholmová
Bytový dům pro sociální bydlení v Pilníkově

Bytový dům pro sociální bydlení v Pilníkově 2018

Zadáním bylo zpracovat návrh bytového domu, který odpovídá požadavkům k poskytnutí dotace na zřízení sociálního bydlení.

Bytový dům
Půdorysná stopa objektu je ze tří stran shodná s hranicemi parcely č. 113/1. Po ověření možných uspořádání navrhujeme prostorově úspornou variantu trojpatrového podsklepeného objektu. Přičemž se snažíme, i s ohledem na severního souseda, o minimální rozšiřování objektu směrem do zahrady.
Dispozice jsou do značné míry limitovány velikostí parcely a danými velikostmi bytů určenými dotačními tituly. Vnitřní společné prostory jsou navrženy úsporně, při zachování optimálních rozměrů schodiště a chodeb. Výtah splňuje normové rozměry pro bezbariérové použití. Schodiště a výtah jsou umístěny k severní štítové zdi.
V přízemí se nachází hlavní vstup. Do přístupové chodby ústí vstupy do jednopokojových bytů. Ve 1. patře se nachází dva byty o velikosti 3+kk. V posledním 2. patře jsou byty rozděleny asymetricky na vetší 4+kk a menší 2+kk. Všechny byty mají možnost být stavebně upraveny na bezbariérové. Mají dostatečné dimenzované chodby, dveřní otvory, i koupelny. Dispozice 1. a 2. patra je možné prohodit, nebo použít pouze jedno z řešení u obou podlaží. Toto rozhodnutí může učinit investor podle potřeby i v dalších stupních projektu.

Název projektu:
Novostavba bytového domu v Pilníkově
Klient:
Město Pilníkov
Adresa:
Pilníkov
Studie:
2018
Stav projektu:
zpracovává se projekt
Obestavěný prostor:
2410 m3
HPP:
690 m2
Investiční náklady:
20 mil. Kč
Tým:
re:architekti / Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Dušan Sabol