Územní studie veřejných prostor sídliště Děčín-Bynov

Územní studie veřejných prostor sídliště Děčín-Bynov 2018

Cílem pořízení územní studie veřejného prostranství je nalezení adekvátního řešení existujících problémů a v souladu s platným Územním plánem ve vazbě na širší vztahy prověřit možnosti úprav tohoto veřejného prostranství za účelem zlepšení životního komfortu zdejších obyvatel. 

Ve vazbě na navrženou architektonickou koncepci uspořádání veřejného prostranství (architektonicko-urbanistické řešení na základě analýzy současného stavu území včetně širších vztahů) je územní studie dále zaměřena zejména na architektonicko-stavební řešení, vybavení veřejného prostranství, mobiliář, drobnou architekturu, koncepci dotčených objektů a řešení dopravní a technické infrastruktury. 

Tato urbanistická studie je měla být dokumentem, který by byl výchozí i pro ostatní části obce ve smyslu tzv. manuálu práce s mobiliářem, veřejnými prostranstvími a regulací reklamy. 

Územní studie bude po schválení možnosti jejího využití pořizovatelem a vložení dat do evidence územně plánovací činnosti (stalo se) sloužit jako neopominutelný podklad pro rozhodování v daném území, ve kterém je ve vazbě na veřejné prostrantví zastoupena sídlištní zástavba bytovými domy, zeleň, občanská, dopravní a technická vybavenost, sport, individuální bydlení i nerušící výroba. 

Studie řeší koncepci uspořádání prostranství, na základě analýzy současného stavu území včetně širších vztahů bude územní studie dále zaměřena zejména na architektonicko-stavební řešení, vybavení veřejného prostranství, mobiliář, drobnou architekturu, koncepci dotčených objektů a řešení dopravní a technické infrastruktury. Navržená místa k řešení zahrnují zejmé- na: centrum Bynova, OC Dukla, ul. Na pěšině, pěší trasy ve svahu vedoucí ve stopě historické cesty, ul. Na Vyhlídce, cesta od autobusové zastávky do školy, z obchodního domu Tesco, vstup do školky, Teplickou ul. a prostranství mezi panelovými domy. 

Název projektu:
Územní studie veřejných prostor sídliště Děčín-Bynov
Klient:
Statutární město Děčín
Adresa:
Bynov, Děčín
Typ:
urbanistická koncepce
Studie:
2018
Schválení dokumentace:
2019
Řešené území:
377000 m2
Investiční náklady:
508 mil. Kč
Tým:
re:architekti / Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Helena Sladovníková, Alžběta Widholmová
krajinářské řešení - symbio studio / Marie Gelová, Tomáš Veith
dopravní řešení - Květoslav Syrový - Květoslav Syrový, David Pfann
sociologické dotazování - Sociores / Pavel Černý
Sociálně zdravotní komplex Červený kopec

Sociálně zdravotní komplex Červený kopec 2018

Sociálně zdravotní komplex navrhujeme jako jednu budovu, která má dva pavilony na společném parteru. Pavilony stojí ve velké zahradě, která je obklopuje. Ve věžích jsou v patrech umístěny jednotlivá oddělení, v parteru veškeré společné zázemí. Podélný parter je na jedné straně reprezentativním vstupem otevřeným veřejnosti, na straně druhé je zapuštěn do svahu jako technické zázemí domu. Navrhované schéma je přehledné, omezuje množství a složitost pohybu mezi jednotlivými částmi stavby, nabízí kvalitní prostory pro klienty, kterým se stává domovem.

Název projektu:
Sociálně zdravotní komplex Červený kopec
Klient:
Statutární město Brno
Adresa:
Brno
Soutěž:
2018 - 3. místo v užší architektonické jednofázová projektová soutěži o návrh
Stav projektu:
dokončeno
Řešené území:
13125
Obestavěný prostor:
45800 m3
HPP:
10195 m2
Investiční náklady:
358 mil. Kč
Tým:
re:architekti / Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Kateřina Gloserová, Vojtěch Ružbatský, Dušan Sabol, Alžběta Widholmová
krajinářské řešení - symbio studio / Marie Gelová, Pavla Drbalová, Klára Stachová
Radnice města Lázně Bělohrad

Radnice města Lázně Bělohrad 2018

Radnice je deklarace – transparent přístupu samosprávy k občanům, městu, hospodaření.

Inspirováni současným stavem navrhujeme novou radnici v čele podlouhlého náměstí
K. V. Raise. Budovu, která nepřiléhá k okolní zástavbě, je od ní odsazena, budovu, která se tváří vznosně na všechny strany a uzavírá jednotlivé veřejné prostory.

Radnice má tři podlaží. V přízemí jsou dva ze tří sálů, podatelna a informace, v dalších dvou patrech jsou kancelářské prostory radnice. Vedení města sídlí v první patře.
Prostory přízemí je možné různě vzájemně propojovat, podle potřeb jednotlivých akcí včetně možnosti propojit velký sál s malým náměstí po boku radnice. Vyšší patra jsou propojena atriem.

Zvolené schéma je přehledné. Neodděluje jednotlivá pracoviště od sebe a podporuje dojem společné práce. Zároveň nabízí patřičné prostory pro občany, kteří čekají, sepisují, připravují se na jednání v prostoru atria.
Estetiku radnice tvoří tenká hranice mezi občansky srozumitelnou vstřícností a důstojným reprezentováním síly města.

Název projektu:
Radnice města Lázně Bělohrad a úprava náměstí K.V. Raise
Klient:
Město Lázně Bělohrad
Adresa:
náměstí K.V. Raise, Lázně Bělohrad
Typ:
veřejná správa a komunita
Soutěž:
2018 - 3. místo ve veřejné architektonické soutěži
Stav projektu:
zpracovává se projekt
Tým:
re:architekti / Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Kateřina Gloserová, Vojtěch Ružbatský, Dušan Sabol
krajinářské řešení - symbio studio / Marie Gelová
Sportovní klub Bezdědice

Sportovní klub Bezdědice 2018

Novostavba budovy klubovny se zázemím sportoviště a třemi hřišti (malá kopaná, nohejbal a dětské hřiště) a parkovacích stání. Na dotčeném území existují v současnosti dvě vesnická hřiště. Navržená budova má jednoduchý obdélný tvar. Stavba se svým vzhledem odkazuje na drobné sportovní vesnické stavby (dřevěné fotbalové tribuny, plovárny apod.). Budova je po jižní straně lemována loubím, které vytváří stínění dlouhé lavici – jednoduché sportovní tribuně. Na západní straně loubí přechází do zastřešené terasy s venkovním grilem, do kterého se otevírá společenská místnost klubovny.

Dům je navržen jako sloupková dřevostavba s fasádou z horizontálně kladených prken. Ta budou nabílena a společně s blankytně modrými okny, dveřmi a vršky nakoso umístěných sloupků budou udávat jemně nostalgický charakter domu.

Název projektu:
Sportovní klub Bezdědice
Klient:
Město Hostomice
Adresa:
Bezdědice
Typ:
sport / vzdělávání
Studie:
2017
Stav projektu:
dokončeno
Obestavěný prostor:
750 m3
HPP:
120 m2
Tým:
re:architekti / Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Vojtěch Ružbatský
Parkovací dům, lávka a kultivace okolí sídla Libereckého kraje

Parkovací dům, lávka a kultivace okolí sídla Libereckého kraje 2017

Liberec – koláž tradičního města, industriálního dědictví a nedokončené modernistické utopie věží v zeleni. Nyní bez sjednocující vize, která by brala ohled na existující a mířila k synergickému rozvoji. S tím navrhujeme park, nábřeží a náměstí, které jsou schopné fyzicky i významově propojit různé fazety města a tvořit příjemné prostředí pro zaměstnance, návštěvníky úřadu i Liberečáky.

Název projektu:
Parkovací dům, lávka a kultivace okolí sídla Libereckého kraje
Klient:
Liberecký kraj
Adresa:
Liberec
Typ:
prostranství
Soutěž:
2017 - 1.místo v architektonické soutěži
Studie:
2018
Stav projektu:
zpracovává se projekt
Obestavěný prostor:
parkovací dům: 24441 m3
Tým:
re:architekti / Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Kateřina Gloserová, Dušan Sabol
krajinářské řešení - symbio studio / Marie Gelová, Pavla Drbalová, Klára Stachová, Sandra Chlebovská
navrhování silničních a mostních staveb - PK Vaner