Viladům Vinohrady

Viladům Vinohrady 2002

Název projektu:
Viladům Vinohrady
Klient:
soukromý investor
Adresa:
Vinohrady, Praha
Studie:
2002
Stav projektu:
dokončeno
Realizace:
2003
Tým:
autoři - Michal Kuzemenský, David Macháček
spolupráce - Adam Weczerek, Pavel Táborský, Jitka Žajdlíková
statika - Ivan Beneš
Rekonstrukce bytu v Dejvicích

Rekonstrukce bytu v Dejvicích

Rekonstrukce bytu ve 4. patře činžovního domu z 20tých či 30tých let 20. století v Praze, Dejvicích.

Navrhované řešení zachovává původní princip oddělení dvou provozně rozdílných částí, a to klidovou a denní. Naopak zázemí bytu v podobě koupelny, wc a úložných prostor soustřeďujeme do středu dispozice.  Motiv světlé vstupní haly je nově podpořen oboustranným osvětlením prosklenými dveřmi do pracovny a naproti tomu do obývacího pokoje. Rovněž vizuální propojení těchto tří prostorů představuje velkou obytnou hodnotu. Propojením původní ložnice a obývacího pokoje vznikl velkorysý padesátimetrový prostor obývacího pokoje s kuchyní, krbem a knihovnou. Západní klidová část sestává z již zmíněné pracovny, kterou lze, až přijde čas, jednoduše proměnit v dětský pokoj, hlavní ložnice a průchozí koupelny se dvěma vstupy z haly a předsíně ložnice. Kromě wc v koupelně je v bytě umístěn samostatný záchod ve vstupní hale. Zrušené komory jsou nahrazeny početnými vestavěnými skříněmi obklopujícími jádro bytu.

Název projektu:
Rekonstrukce bytu Jugoslávských partyzánů
Klient:
soukromý investror
Adresa:
Jugoslávských partyzánů, Praha 6
Studie:
2016-2017
Realizace:
2018-2021
HPP:
103 m2
Investiční náklady:
3 mil. Kč
Tým:
re:architekti / Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Kateřina Gloserová
Nové centrum Šlapanic

Nové centrum Šlapanic

Celkové řešené lokality
Je jednoznačné, že areál bývalého cukrovaru může mít při své poloze a rozloze naprosto zásadní vliv na budoucí rozvoj Šlapanic. V tuto chvíli sice leží mimo těžiště společenského života města, které je zcela zjevně v okolí trojúhelníku Masarykova nám., Zámečnického nám. a gymnázia, nicméně leží na historické spojnici právě tohoto trojúhelníku a nádraží, v sousedství polikliniky a fotbalových hřišť. Argumentem nad všechny je pak prosté konstatování jeho rozlohy, na které se může odehrát věcí tolik, že by vychýlily život lecjakého města. Nicméně jsou tu také „ale,“ která významně ovlivňují budoucí vývoj a sílu, kterou budoucí nové městské centrum může mít. Ekologické zátěže, které komplikují prostorové uspořádání a omezují využití nových ploch a do jisté míry nejistota investiční síly města a absence konkrétního zadání.

Sýpka
Převážně defenzivní povaha sýpek, chránící svůj obsah proti nechtěným klimatickým účinkům i cizímu člověku, chtěně vytváří dojem nepřístupného, do sebe zavřeného. Se stavebními otvory sloužícími primárně pro větrání lze o sýpce uvažovat jako u domu bez oken. Návrh se snaží bez dominantní ztráty původní substance a zachování obrazu domu nabídnout nové vnímání. Z uzavřeného na otevřený, z technického na občanský, z tichého na mluvící. V rytmu současné tektoniky fasády dům otevírá společenské prostory k dialogu s venkovní pozorností. Tím do sebe dům vtahuje energii, stává se živým, ukazuje děje, je symbolem kulturního dění města. Stavební struktura uvnitř domu, díky respektování trojího traktování, zůstává ve velké míře odpovídající náplni stavby zachována. Je také hlavním výrazovým prostředkem interiéru, nabízí přímý kontakt s původním objektem a jeho hodnotami.

Název projektu:
Cukrovar – nové centrum Šlapanic
Klient:
Město Šlapanice
Adresa:
Šlapanice
Typ:
veřejné stavby
Soutěž:
2022 - 1. místo v užší architektonické soutěži
Řešené území:
79800 m2
Obestavěný prostor:
14840 m3
Investiční náklady:
rekonstrukce sýpky 150 mil. Kč
Tým:
re:architekti /David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Martin Kunc, Tomáš Kubelka, Slavomír Peterka, Tereza Psotková, Rudolf Nikerle
krajinářské řešení - symbio studio / Pavla Drbalová, Sandra Chlebovská
dopravní řešení - Syrový - dopravní ateliér / Květoslav Syrový, David Pfann
Rozšíření lodžií panelového domu

Rozšíření lodžií panelového domu

Paní Ditrychová je předsedkyní SVJ. Paní Ditrychová chtěla s podporou dalších členů výboru zlepšit kvalitu bydlení svého a svých sousedů. Začali jsme studií s nádechem developmentu (střešní nástavba, komplexní rekonstrukce, doplnění výtahu, rozšíření lodžií). Po střetu s realitou SVJ, několika odvolání, desítkách hodin schůzí a prezentací jsme skončili se subtilním zásahem, který však zásadně zvyšuje užitnou i tržní hodnotu všech bytů. Lodžie obtížně využitelné hloubky 1,1m jsme pomocí konzolové konstrukce rozšířili na cca 2m. Každý byt má nyní jednu souvislou lodžii namísto dvou menších. Vlastníci jednotek si sami volili z možností snížení parapetů, přímého vstupu na zahradu, materiálu podlahy lodžie. S výjimkou vybourání parapetů některých bytů zůstává původní konstrukce nedotčena. Konzoly z ocelových svařenců jsou navrženy tak, aby tvořili statickou sanaci citlivých spojů panelových dílců. Konzoly jsou opatřeny protipožárním nástřikem, ostatní ocelové konstrukce jsou žárově zinkované. Stropy nad rozšířenou částí jsou ocelobetonové, podlahu tvoří modřínová či dřevoplastová prkna, dle přání majitele bytu. Konstrukce umožňuje dodatečné osazení zasklení.

Název projektu:
Rozšíření lodžií panelového domu
Klient:
SVJ Kobylákova 815 a 816, Kobylákova 815/8, Praha 10
Adresa:
Kobylákova 815/8, Praha 10
Studie:
2016
Realizace:
2021-2022
Investiční náklady:
CZK 5 million
Tým:
re:architekti / Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Vojtěch Ružbatský
Most přes Svitavu v Brně

Most přes Svitavu v Brně

Nový most přes řeku Svitavu má štíhlé římsy, elegantní tvary a důstojnou robustní figuru. Most se siluetou klasického obloukového mostu, který nejde svou konstrukcí do výšky. Klasické se v něm snoubí se soudobým tvarem definovaným ideálním hydrotechnickým řešením, soudobým materiálem i detailem – tvarově mají opěry vzhled valounů v řece.

Nový most definuje své okolí. Jeho poloha vymezuje dostatečně velkorysé veřejné prostory v okolí jezu. Zachovává cenné místní dominanty komína a výškových budov sladovny, se kterými pak dotváří identitu jak s novým městský nábřežím s náplavkou, obytnými schody tak s přírodě blízkými nivními porosty tak samozřejmě s řekou Svitavou!

Název projektu:
Nový most přes řeku Svitavu, Brno
Klient:
Statutární město Brno
Adresa:
Brno - Husovice, Brno
Typ:
veřejné stavby
Soutěž:
2022 - 3. místo ve veřejné architektonické soutěži
Stav projektu:
dokončeno
Řešené území:
41000 m2
Investiční náklady:
190 mil. Kč
Tým:
re:architekti / David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Jan Čech, Martin Kunc, Vojtěch Ružbatský, Alžběta Widholmová
mostní konstrukce - Bridge Structures / Petr Tej, Jan Mourek, Oto Melter, Petr Kněz
krajinářské řešení - symbio studio / Pavla Drbalová, Marie Gelová, Sandra Chlebovská
dopravní řešení - Syrový - dopravní ateliér / Květoslav Syrový