Nové centrum Šlapanic

Nové centrum Šlapanic

Celkové řešené lokality
Je jednoznačné, že areál bývalého cukrovaru může mít při své poloze a rozloze naprosto zásadní vliv na budoucí rozvoj Šlapanic. V tuto chvíli sice leží mimo těžiště společenského života města, které je zcela zjevně v okolí trojúhelníku Masarykova nám., Zámečnického nám. a gymnázia, nicméně leží na historické spojnici právě tohoto trojúhelníku a nádraží, v sousedství polikliniky a fotbalových hřišť. Argumentem nad všechny je pak prosté konstatování jeho rozlohy, na které se může odehrát věcí tolik, že by vychýlily život lecjakého města. Nicméně jsou tu také „ale,“ která významně ovlivňují budoucí vývoj a sílu, kterou budoucí nové městské centrum může mít. Ekologické zátěže, které komplikují prostorové uspořádání a omezují využití nových ploch a do jisté míry nejistota investiční síly města a absence konkrétního zadání.

Sýpka
Převážně defenzivní povaha sýpek, chránící svůj obsah proti nechtěným klimatickým účinkům i cizímu člověku, chtěně vytváří dojem nepřístupného, do sebe zavřeného. Se stavebními otvory sloužícími primárně pro větrání lze o sýpce uvažovat jako u domu bez oken. Návrh se snaží bez dominantní ztráty původní substance a zachování obrazu domu nabídnout nové vnímání. Z uzavřeného na otevřený, z technického na občanský, z tichého na mluvící. V rytmu současné tektoniky fasády dům otevírá společenské prostory k dialogu s venkovní pozorností. Tím do sebe dům vtahuje energii, stává se živým, ukazuje děje, je symbolem kulturního dění města. Stavební struktura uvnitř domu, díky respektování trojího traktování, zůstává ve velké míře odpovídající náplni stavby zachována. Je také hlavním výrazovým prostředkem interiéru, nabízí přímý kontakt s původním objektem a jeho hodnotami.

Název projektu:
Cukrovar – nové centrum Šlapanic
Klient:
Město Šlapanice
Adresa:
Šlapanice
Typ:
veřejné stavby
Soutěž:
2022 - 1. místo v užší architektonické soutěži
Řešené území:
79800 m2
Obestavěný prostor:
14840 m3
Investiční náklady:
rekonstrukce sýpky 150 mil. Kč
Tým:
re:architekti /David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Martin Kunc, Tomáš Kubelka, Slavomír Peterka, Tereza Psotková, Rudolf Nikerle
krajinářské řešení - symbio studio / Pavla Drbalová, Sandra Chlebovská
dopravní řešení - Syrový - dopravní ateliér / Květoslav Syrový, David Pfann
Enlargement of panel block house loggias

Enlargement of panel block house loggias

Mrs Ditrychová is a chairwoman of a owners association. With the support of other members of the commitee, she wished to enhance the quality of living for herself and her neighbours. We started off with a study with a whiff of development (roof superstructure, complex renovation, adding of an elevator, enlargement of loggias). After a clash with the reality of an owners association, several appeals, dozens of hours of meetings and presentations, we ended up with a subtle intervention, which, nevertheless, significantly increases both the utility and market value of all the flats in the building. Loggias of a hardly usable 1.1m depth have been enlarged to approx 2m with the use of a cantilever construction. Every flat now has one continuous loggia instead of two smaller ones. The individual owners themselves could opt for a lowering of windowsills, direct access to the garden, loggia floor material. With the exception of removal of windowsills in some of the flats, the original construction remains untouched. Steel weldment cantilevers are designed in such a way, so as to provide a static remediation of sensitive panel block connections. The cantilevers have been treated with an anti-fire coating, rest of the steel construction has been hot dip galvanized. The ceilings above the enlarged area are made of steel-reinforced concrete, the floors are larch or plastic wood, according to the wishes of the individual owners. The construction allows for additional installation of glass panes.

Název projektu:
Enlargement of panel block house loggias
Klient:
SVJ Kobylákova 815 a 816, Kobylákova 815/8, Prague 10
Adresa:
Kobylákova 815/8, Prague 10
Studie:
2016
Realizace:
2021-2022
Investiční náklady:
CZK 5 million
Tým:
re:architekti / Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Vojtěch Ružbatský
Most přes Svitavu v Brně

Most přes Svitavu v Brně

Nový most přes řeku Svitavu má štíhlé římsy, elegantní tvary a důstojnou robustní figuru. Most se siluetou klasického obloukového mostu, který nejde svou konstrukcí do výšky. Klasické se v něm snoubí se soudobým tvarem definovaným ideálním hydrotechnickým řešením, soudobým materiálem i detailem – tvarově mají opěry vzhled valounů v řece.

Nový most definuje své okolí. Jeho poloha vymezuje dostatečně velkorysé veřejné prostory v okolí jezu. Zachovává cenné místní dominanty komína a výškových budov sladovny, se kterými pak dotváří identitu jak s novým městský nábřežím s náplavkou, obytnými schody tak s přírodě blízkými nivními porosty tak samozřejmě s řekou Svitavou!

Název projektu:
Nový most přes řeku Svitavu, Brno
Klient:
Statutární město Brno
Adresa:
Brno - Husovice, Brno
Typ:
veřejné stavby
Soutěž:
2022 - 3. místo ve veřejné architektonické soutěži
Stav projektu:
dokončeno
Řešené území:
41000 m2
Investiční náklady:
190 mil. Kč
Tým:
re:architekti / David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Jan Čech, Martin Kunc, Vojtěch Ružbatský, Alžběta Widholmová
mostní konstrukce - Bridge Structures / Petr Tej, Jan Mourek, Oto Melter, Petr Kněz
krajinářské řešení - symbio studio / Pavla Drbalová, Marie Gelová, Sandra Chlebovská
dopravní řešení - Syrový - dopravní ateliér / Květoslav Syrový
Škola v Uhříněvsi

Škola v Uhříněvsi

Naší ambicí je dotvořit východní okraj Uhříněvsi. Stavbou nové školy se vytváří příležitost vložit do území celek, který ve svém rozsahu od nového školního náměstí po zelený pás na rozhraní města a krajiny prováže nesouvisející fragmenty a otupí hrany předchozího překotného vývoje Uhříněvsi. Doplní chybějící infrastrukturu od té, co chybí zcela zjevně po tu nenápadnější (tedy nejen škola, ale i veřejná prostranství, bezpečné pěší a cyklistické trasy pro děti, prostory pro společenské/spolkové/sportovní vyžití, atp.).

Vkládáme tedy do území celek, který se fraktálovitě dělí v logické a srozumitelné posloupnosti, kdy se zmenšuje měřítko a zvětšuje soukromí: náměstí s dvěma domy (škola a sportovní hala) -> škola -> I. a II. stupeň -> jednotlivé klastry -> jednotlivé třídy. Těmto krokům posloupnosti pak odpovídají jednotlivá veřejná až soukromá prostranství od náměstí, přes hlavní foyer školy, přes společné prostory klastrů až po vlastní třídy.

Škola totiž funguje tak , že ať už žák či žákyně přijde pěšky, přijede na kole, autobusem, nebo ho vysadí rodiče na místě K+R, objeví se na školním náměstí před školou a sportovní halou. Z náměstí přes branku vstoupí na pozemek školy a okolo školního dvora projde do objektu školy, kde se ocitne v centru dění ve foyer, které propojuje jednotlivé části školy a kde se v případě potřeby může shromáždit celá škola a odkud se vstupuje ze severního ochozu na druhý stupeň a z jižního ochozu a první stupeň.

Název projektu:
Nová základní škola pro Uhříněves
Klient:
Městská část Praha 22
Adresa:
Uhříněves
Typ:
sport / vzdělávání
Soutěž:
2021 - 1. místo v užší architektonické jednofázová projektová soutěži o návrh
Řešené území:
19100 m2
Obestavěný prostor:
78400 m3
HPP:
14860 m2
Investiční náklady:
500 mil. Kč
Tým:
re:architekti / David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Kateřina Gloserová, Michaela Hudečková, Martin Kunc, Vojtěch Ružbatský, Tereza Šipková, Alžběta Widholmová
krajinářské řešení - symbio studio / Pavla Drbalová, Marie Gelová, Sandra Chlebovská
dopravní řešení - Květoslav Syrový
Mayerova továrna ve Dvoře Králové

Mayerova továrna ve Dvoře Králové

Po analýze zadání a srostlice Mayerovy továrny bouráme dvě jižní budovy továrny a na jejich místo umísťujeme nový objekt haly s koncertním sálem a 60 parkovacími místy pod ním. Ostatní program umísťujeme do stávajících budov s tím, že se snažíme v co největší míře rozvinout jejich potenciál a omezit na minimum velké zásahy do nich.

Klíčová je pro nás vhodnost jednotlivých prostor ve vztahu k nové náplni, funkčnost celku a dobrá orientace návštěvníků. Veškeré veřejné kulturní instituce umístěné v komplexu Mayerovy továrny musí být jednoduše přístupné. Měníme tedy původní tržnici – sloupovou halu na Velké foyer jehož součástí je i kavárna a knihovna. V jeho velikosti, repetici sloupů, způsobu osvětlení i subtilnosti konstrukcí spatřujeme jednu z velkých architektonických kvalit továrny! Odtud se vstupuje do všech částí budovy. Tedy do víceúčelového sálu, sálu loutkového divadla a na schodiště vedoucí do Zábavně naučného centra a Dětského zábavního parku v patře severní třípodlažní budovy. Do přízemí je z čp. 152 přemístěn provoz městské knihovny Slavoj. Všechny instituce v přízemí sdílejí společné veřejné zázemí – toalety umístěné v úzké podélné budově ve středu dispozice komplexu, mobilní šatny a kasy. Foyer může během větších koncertů sloužit jako bar či kavárna – je možné do něj instalovat mobilní bary, které mají zázemí v traktu mezi sálem a foyer. Může sloužit jako výstavní prostor – mohou v něm být instalovány i objemné předměty díky možnosti přímého vjezdu z exteriéru. Kavárna i knihovna jsou jeho přirozenou součástí. Do náměstí Republiky se otevírá přes zádveří – historický vstup do tržnice.

Název projektu:
Revitalizace areálu bývalé Mayerovy továrny ve Dvoře Králové nad Labem
Klient:
Město Dvůr Králové nad Labem
Adresa:
Dvůr Králové nad Labem
Typ:
veřejné stavby
Soutěž:
2021
Stav projektu:
dokončeno
Obestavěný prostor:
57460 m3
Investiční náklady:
430 mil. Kč
Tým:
re:architekti / David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Jan Čech, Kateřina Gloserová, Vojtěch Ružbatský, Dušan Sabol, Alžběta Widholmová