Parkovací dům u krajského úřadu v Ostravě

Parkovací dům u krajského úřadu v Ostravě 2019

Parkovací dům je především velká utilitární stavba. Podobně jako např. trafostanice může pouze zabrat místo. Náš návrh ale využívá velikost stavby a její obsahovou lapidárnost jako příležitost.  Není pouhou bednou, je vstupem do Krajského úřadu, do Frágnerova Domu umění, do Krajské knihovny, na Finanční úřad, na Třídu 28. října a tak je třeba jej vnímat.

Nová budova dotváří městské prostory ve svém okolí a vytváří z nich prostory jednoznačně čitelné. V předpolí dotváří městskou třídu lemovanou významnými institucemi a alejemi stromů novou piazzettou, která zdůrazňuje důležitost Krajského úřadu. Po svých stranách vytváří městské ulice, kde především zjasňuje přístup k budově Sociální péče a ve svém týlu nechává vzniknout otevřenému zelenému vnitrobloku s dětským hřištěm, který odděluje parkovací dům od bytových domů. Zároveň do prostoru přináší kvality architektonické. Stavba má jasně čitelné základní prvky – obchodní parter s loubím v čele, pěší vstup do garáží, boční vjezdy do garáží. Má základní tektonický řád v podobě pevného dvoupatrového soklu, jemného dříku a subtilní koruny domu. Přináší i haptické materiálové kvality v podobě kvalitních prefabrikovaných a monolitických dílců soklu, zpracování výkladců parteru, kvalitního velkofomátového dláždění ve svém okolí a epoxidové stěrce v interiéru. Díky použití popínavých rostliny na fasádách, extenzivní zelené střeše, vytvoření travnatého parku ve vnitrobloku, výsadbě stromů vně i uvnitř domu a recyklaci dešťových vod, zlepšuje i lokální klima ve svém okolí (prvky modro-zelené infrastruktury). A co považujeme za nejdůležitější, nový obchodní parter a upravená piazzetta se stromy vytváří cíl pro lidi ve svém okolí a oživí tím prostor před budovou, na třídě 28. října.

Vnitřní uspořádání budovy musí být a je velice jednoduché. Pro mnoho řidičů parkování v parkovacím domě znamená nepříjemnou komplikaci. Tomu se snažíme v našem návrhu předejít. Za základní považujeme oddělení vertikálního pohybu mezi patry od horizontálního pohybu v patře. To znamená, že lidé hledající své místo v patře a posléze parkující nezdržují pohyb ostatních, na rozdíl například od polorampového systému. Toto řešení reaguje na množství aut, které v budově mohou parkovat a zároveň na rázovitost zajíždění do parkovacího domu, kdy je nutné rychle odbavit a zaparkovat velké množství aut v jednu chvíli – například před začátkem kulturní akce či při ranní špičce.

Pohyb aut po budově je většinou jednosměrný, což zjednodušuje orientaci. Orientaci v budově zjednodušuje i dobré značení směrů, výjezdu, koridorů pro chodce (k únikový východům a vertikálním komunikacím), ale i systém ukazující počet volných míst na patře, respektive označující konkrétní plná a volná místa přímo v patře.

Rampy jsou vnitřní, jednosměrné, jednopruhové, přímé, celé, tj. vždy přes celé patro. Objekt je plně bezbariérový, přesto jsou invalidní místa umístěna v úrovni (1.NP).

Název projektu:
Parkovací dům u krajského úřadu v Ostravě
Klient:
Statutární město Ostrava
Adresa:
28. října, Ostrava, Moravská Ostrava, Ostrava
Typ:
veřejné stavby
Soutěž:
2019
Stav projektu:
dokončeno
Obestavěný prostor:
84990 m3
HPP:
25960 m2
Investiční náklady:
404 mil. Kč
Tým:
re:architekti / Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Kateřina Gloserová, Vojtěch Ružbatský, Dušan Sabol, Martin Kunc, Alžběta Widholmová
Úpravy veřejných prostor centra obce Statenice

Úpravy veřejných prostor centra obce Statenice 2019

V okolí statenické návsi je řada budov, prostranství a institucí, které hrají nebo v budoucnu mohou hrát významnou společenskou roli v obci a spoluvytváří její centrum.

Záměrem je, aby jednotlivé části byly jasně čitelné ve své funkci a zároveň spoluvytvářely silný a fungující celek. Co to znamená? Jednoduše například to, že každý kolemjdoucí pozná, kde je a co je náves. Pochopí, co se na návsi dělá a najde obecní úřad místě, kde jej očekává včetně toho, že do něj najde dveře. Znamená to také, že se uživatel stejně intuitivně orientuje i uvnitř budovy. Jasná orientace ale není jediným cílem.
Druhým, který je nutné zmínit, je vytvořit prostor pro příležitost, kdy správné nastavení prostranství iniciuje události, které v tuto chvíli můžeme pouze domýšlet. Ať už je to pouť na zámecké zahradě, oslavy narozenin či svatba pod širým nebem. Nejsou to ale pouze velké akce, kterým úpravami vycházíme vstříc. Vytváříme prostory, které vybízí k tomu se v centru zdržet po cestě ze školy či z práce. Zastavit se lahváčem před sámoškou nebo u potoka. Ve výsledku jde o to, aby na návsi, respektive v centru bylo živo (což ale neznamená permanentní přítomnost kolotočů a davů lidí).
Navrhujeme zklidnění dopravy v centru obce od zúžení Statenické ulice u zámku až k Sokolovně zónou 30. Na ni pak „napojujeme” jednotlivé články zmiňované mozaiky.

Součástí návrhu je ověření umístění budovy radnice, obchodu, společenského centra, školky a ověření možností budovy sokolovny.

Název projektu:
Úpravy veřejných prostor centra obce Statenice
Klient:
Obec Statenice
Adresa:
Obec Statenice
Typ:
urbanistická koncepce
Soutěž:
2019 - 1.místo ve vyzvané architektonické soutěži
Stav projektu:
dokončeno
Řešené území:
7200 m2
Obestavěný prostor:
12800 m3
Investiční náklady:
83 mil. Kč
Tým:
re:architekti / Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Dušan Sabol, Tereza Šipková, Alžběta Widholmová
krajinářské řešení - symbio studio / Marie Gelová
dopravní řešení - Květoslav Syrový
Komunitní centrum Říčanský mlýn

Komunitní centrum Říčanský mlýn 2019

Život na vsi je úzce spjatý s životem na zahradě a s úzkým kontaktem s okolím. Proto a z řady dalších důvodů nenavrhujeme jeden velký kompaktní dům, ale tři horizontální bytové domy a solitérní dům pečovatelské služby s komunitním centrem. Svým charakterem navazují na místní zástavbu. Byty umožňují každému obyvateli spravovat kousek své vlastní předzahrádky a pokračovat ve způsobu života, na který byl zvyklý, zároveň ale poskytují pohodlí bezbariérové novostavby.

Název projektu:
Komunitní centrum Říčanský mlýn
Klient:
Obec Říčany
Adresa:
Říčany
Soutěž:
2019 - odměna ve veřejné architektonické soutěži
Stav projektu:
dokončeno
Tým:
re:architekti / Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Kateřina Gloserová, Vojtěch Ružbatský, Dušan Sabol, Emília Jarošová, Martin Kunc
Studie obce Středokluky

Studie obce Středokluky 2019

Návrh umístění několika důležitých obecních budov – základní školy, obecního úřadu, hasičské zbrojnice, spolkových prostor a sběrného dvora se zázemím technických služeb včetně úprav vybraných veřejných prostor.

Provedli jsme revizi určeného rozmístění stavebního programu. Ověřili jsme jeho prostorové nároky, souvislosti a vazby, a to i ve vztahu k předpokládanému rozvoji obce.

Jednotlivým částem programu navrhujeme patřičné umístění i prostory. Důležitá je pro nás čitelnost veřejných prostranství a jednoznačné dispoziční uspořádání novostaveb.

Obecní úřad umísťujeme do prostoru současného Technického centra obce, které se společně s Hasičskou zbrojnicí, spolkovými prostory stane novým Správním a společenským centrem obce. Tímto reagujeme na plánovaný rozvoj obce na jihozápad.

Technický a sběrný dvůr umísťujeme poblíž čističky odpadních vod. Základní škola dostává logicky k dispozici celý původní školní areál, včetně zahrady.

Název projektu:
Centra obce Středokluky
Klient:
Obec Středokluky
Adresa:
Středokluky
Typ:
urbanistická koncepce
Soutěž:
2019 - 2. místo ve veřejné architektonické soutěži
Stav projektu:
dokončeno
Řešené území:
6020 m2
HPP:
2120 m2
Tým:
re:architekti / Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Vojtěch Ružbatský, Dušan Sabol, Tereza Šipková, Alžběta Widholmová
krajinářské řešení - symbio studio / Marie Gelová
dopravní řešení - Květoslav Syrový
Revitalizace administrativní budovy URAN v Liberci

Revitalizace administrativní budovy URAN v Liberci 2019

Návrh obnovy obvodového pláště administrativní budovy URAN principiálně navazuje na jeho původní řešení. Nemění drobné měřítko skladebných částí obkladu, dodržuje stejný poměr mezi prosklenými a plnými částmi fasády, drží stejné proporce oken a výrazné horizontální členění fasády. Návrh navazuje i na původní tektonický skladebný systém. Díky jinému materiálu obkladu fasády se ale celkový dojem, který dům vytváří, významně mění.

Fasáda je obložena pozinkovaným plechem. Plocha fasády je členěna stíny říms, okny, ale i jednotlivými dílci plechu, spárami mezi nimi, rastrem kotvení. Plocha z pozinkovaných dílců ve světle pableskuje, odrazy se liší v každé desce. Dům odráží a mění měnící se světlo okolí.

Řešení fasády zároveň pracuje s různou hloubkou detailu odpovídající tomu, z jakých vzdáleností je stavba vidět. Výrazné horizontální členění a nápisy URAN jsou viditelné pří vzdáleném pohledu při příchodu z centra města po ulici 1. máje, při průjezdu po dálnici od Prahy i Žitavy. Detaily obložení sloupů, stříška nad vstupem a jednotlivé torxové hlavy šroubů uchycení plechu jsou viditelné při vstupu do vestibulu.

Předkládané řešení fasády zároveň zvedá témata, která současné řešení pominulo. Mezi nimi především zdůraznění vstupu do budovy a osobitost, kdy z indiferentní administrativní budovy 70. let vytváříme jedinečnou stavbu navazující na konkrétní situaci.

Název projektu:
Komplexní revitalizace administrativního objektu „Uran“
Klient:
Statutární město Liberec
Adresa:
1. máje, Liberec
Typ:
veřejná správa a komunita
Soutěž:
2019 - 1.místo ve vyzvané architektonické soutěži
Stav projektu:
zpracovává se projekt
Obestavěný prostor:
12900 m3
HPP:
3840 m2
Investiční náklady:
50 mil. Kč
Tým:
re:architekti / Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Vojtěch Ružbatský
statika - KCE statika a dynamika staveb / Vít Hušek

propočet nákladů - Propos Liberec
energetický specialista - PORSENNA / Michal Čejka