Rotang

Rotang 1995

Záměrem klienta bylo pomocí dostavby rozšířit prodejní, výstavní, výrobní a skladové prostory v objektu bývalého zemědělského statku a zároveň původní prostory zrekonstruovat a změnit. Navržená jednopodlažní dřevěná stavba se půdorysně skládá z pěti obdélníků 5,4 x 5,0 m, které výškovým odstupňováním po 25 cm kopírují různé úrovně v původním objektu a řeší přirozené propojení starých a nově vzniklých výstavních ploch. Rozdílné výše podlah zároveň umožňují zajímavou expozici vystaveného nábytku. Stavba se původního objektu jenom zlehka dotýká, tvoří s ním celek, tak jako tvoří celek loď se svým přístavem. Stavba v sobě spojuje obrazy, verandy, zimní zahrady, japonské dřevěné hračky, čajové krabice ze dřeva.
Konstrukce: Základy- železobetonová výškově odstupňovaná deska a podélný železobetonový pas. Vrchní konstrukce stavby je celodřevěná. Dřevěné svislé sloupky – z lepeného profilu – jsou umístěny vždy po dvojicích, Na betonovou desku jsou sloupky kotveny pomocí ocelových kotev, dodatečně šroubovaných ocelovými hmoždinkami. Ve svislé rovině je objekt viditelně zavětrován křížením dvou ocelových táhel. Veškeré konstrukční dřevo střechy je běžné smrkové řezivo. Jeho pozdější sesychání a praskání bylo předpokládáno a tvoří kontrast se „strojovou“ repetitivní skladbou celého objektu.Vnitřní záklop stropu je přivrutován z dřevotřískových, předem dýhovaných desek. Střecha je dvouplášťová odvětrávaná. Vrchní krytina je z průmyslového vlnitého plechu. Celý objekt je tepelně izolován minerálními deskami Vnější opláštění objektu je z vodovzdorné lazurované překližky. Dvouplášť má všude důsledně větrací mezeru.
Součástí projektu byl návrh rekonstruce původního historického objektu. To znamenalo změnu dispozic a uvedení do kvalitního stavebně technického stavu. Novostavba byla navrhována s ohledem na zhodnocení původního objektu. Lehká prosklená dřevěná stavba, je situována na jižní straně, dřevěná konstrukce neakumuluje teplo, objem stavby nasává čerstvý vzduch větracími klapkami oken, otočenými ven – s největším otevřením na spodní straně, vzduch se uvnitř stavby začne ohřívat, ale nedochází k přehřátí, protože původní severní kamenná stavba, nasává tento teplý vzduch z novostavby. Vzniká přirozené provětrávání, vysoušení atd. Využití fyzikálních vlastností dvou různě dimenzovaných staveb – výsledek je dán jejich spojením. Loď a přístav.

Název projektu:
Rotang
Adresa:
Horoměřice
Typ:
interiér
Studie:
1995
Stav projektu:
dokončeno
Realizace:
1996
Tým:
autoři - Michal Kuzemenský, Ivan Kraus
spolupráce - Tomáš Palkovský
Spolkový dům a altán Pod Kaštany

Spolkový dům a altán Pod Kaštany 2015

Novostavby spolkového domu i altánu jsou umístěny na travnatém placu Pod kaštany. Plac přiléhá k hlavní silnici procházející vesnicí a pravidelně se na něm koná Svatováclavská pouť.  Dvojice staveb plac ohraničuje a zároveň se do něj obrací. Spolkový dům řadou vysokých prosklených dveří, altán krytou palubou.  Schéma rozmístění funguje i v případě, že je postavena jen jedna ze staveb. Nový dům vždy ovládne prostor Podkaštaní.

Lokalita pro umístění Spolkového domu a dřevěného altánu byla vytipována v architektonické koncepci, kterou jsme zpracovali v roce 2013.

Název projektu:
Spolkový dům a altán Pod kaštany
Klient:
Obec Úsilné
Adresa:
Úsilné
Typ:
veřejná správa a komunita
Studie:
2015
Stav projektu:
dokončeno
Obestavěný prostor:
6350 m3
HPP:
1300 m2
Tým:
re:architekti / Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Ida Chuchlíková, Tomáš Feistner, Kateřina Gloserová, Klára Pavlištová
Bowlingové centrum

Bowlingové centrum 1999

Zadáním bylo postavit bowlingové centrum a  restauraci, s maximálním využitím původního hospodářského stavení.

Filosofií  řešení bylo fyzicky a prostorově zachovat původní objekt stodoly, po celé délce ho radikálně rozříznout a propojit s novým objektem, který je k objektu podélně dostavěn. Nevznikl kontrast mezi starým a novým, ale naopak celek, kde tato hranice není rozpoznatelná.

Pro hlavní čtyři bowlingové dráhy je využito původní kamenné lodi stodoly, část krovu stodoly je po celé délce zvednuta, otevřena a vodorovně prodloužena nad nově přistavěný objekt.  Koruna zdi původní stodoly tvoří zábradlí restaurace . Návštěvník restaurace tak vlastně nakukuje otevřeným krovem do původní stodoly – bowlingových drah. Pro další prostory restaurace bylo využito slepence hospodářských budov, navazujících na stodolu. Nestejnost výšek původních objektů se promítla v interiéru restaurace.

Opticky hlavním materiálem stavby jsou původní opravené kamenné zdi stodoly a prolínající se nové a staré dřevěné  konstrukční prvky natřené modro-šedo-zelenou lazurou. Obojí je doplněno velkými bloky žluto-béžového kletovaného betonu. Důraz je kladen na barevnou tlumennost a patinu materiálů.

Název projektu:
Bowlingové centrum
Adresa:
Horoměřice
Typ:
sport / vzdělávání
Studie:
1998
Stav projektu:
dokončeno
Realizace:
1999
Tým:
autoři - Michal Kuzemenský, Ivan Kraus, Tomáš Palkovský
spolupráce - Lucie Ježková, David Macháček
statika - Ivan Beneš
Velké kino Zlín

Velké kino Zlín 2020

Koncept obnovy památkově chráněného Velkého kina stojí na těchto dvou základních bodech:
– zachování původního tvaru a konstrukce kina,
– vytvoření nové kvalitní městské kulturní instituce.

Halu Velkého kina není možné zbořit ani rozebrat, abychom ji pak postavili znovu v původní formě. Pro zachování původního charakteru stavby je nutné budovu, respektive konstrukci v co největší míře zachovat.

Za nejsilnější „obraz domu” považujeme jeho původní stav roku 1932. Líbí se nám jeho jednoduchost a účelnost. Tyto kvality Kinu vracíme. Očišťujeme vnější podobu domu od novodobých nánosů a vracíme se k původní objemové lapidárnosti stavby a odhalujeme velikost a konstrukční prostotu ocelové haly.

Nové Velké kino má dva sály. Malý pro 210 a velký až pro 900 sedících diváků. Tato konstelace umožňuje nepřetržitý provoz, kdy každodenní malé akce, příležitostně střídají akce velké. Život ve Velkém kině zabezpečuje velkorysá kavárna v jeho foyer, která se během letních měsíců otevírá na terasu před kinem. Nové Velké kino se otevírá směrem svým návštěvníkům.

Název projektu:
Velké kino moderního Zlína
Klient:
Statutární město Zlín
Adresa:
náměstí Práce, Zlín
Typ:
veřejné stavby
Soutěž:
2020 - 1. místo ve veřejné architektonické soutěži
Stav projektu:
dokončeno
Řešené území:
8590 m2
Obestavěný prostor:
31800 m3
HPP:
3609 m2
Investiční náklady:
263 mil. Kč
Tým:
re:architekti / Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid,
Dušan Sabol, Alžběta Widholmová, Vojtěch Ružbatský
krajinářské řešení - symbio studio / Marie Gelová, Pavla Drbalová, Sandra Chlebovská
dopravní řešení - Květoslav Syrový
požární řešení - Jan Trafina
statika - Excon / Vladimír Janata, Jindřich Syrovátka
Bedřiška

Bedřiška

Bedřiška v roce 2020 už není místem žhářských útoků a hromad odpadků, jako před 10 lety. Bedřiška dnes řeší úbytek obyvatel, špatný technický stav domů, jejich složitou správu a údržbu a stále více nejistotu budoucího vývoje. Klíčové otázky jsou: Zda vůbec, případně jakým způsobem obnovit bytový fond? Lze opravit stávající domky, nebo je nutné je zbourat a postavit nové? Je vhodné stávající prostorové uspořádání Bedřišky? Má se Bedřiška rozrůstat? Jak moc? Kam? A co s lidmi, sousedy, kteří zde žijí? Jak je zde udržet?

Město Ostrava vnímá potenciál lokality i komunity, zároveň si je ale vědomé problémů, které se k nim váží. Proto zadalo zpracování této studie, která se otázkou revitalizace Bedřišky zabývá v širokých souvislostech a komplexně od návrhu zástavby a veřejných prostranství po popis možností zapojení místní komunity do její obnovy.

Tato studie, která byla projednána se zástupci samosprávy, městskými odbory, ale i zástupci místních, je prvním krokem, na který pro zdárnou realizaci musí navazovat kroky další.

Předložený návrh není jedním z “jednoduchých” řešení. Nejedná se o řešení, které by bylo lze realizovat příští rok. Jedná se o koncept, který bude realizován postupně, bude vyžadovat vůli ho dotáhnout a vůli po dohodě. Bude klást velké nároky na koordinaci.

Ve své podstatě je ale návrh lapidární. Stability a rozvoje lokality Bedřiška lze dosáhnout jejím otevřením a propojením s okolím, zapojením více subjektů do její obnovy, zvýšením počtu širokého spektra obyvatel a poskytnutím místní komunitě možnost získat společně se zodpovědností i vliv na budoucí vývoj Bedřišky. Navržený posiluje samosprávná role obyvatel a sníženy nároky na městskou správu. Model, který dokáže, ke každému domu a jeho obyvatelům přistoupit individuálně a v delším časovém horizontu.

Název projektu:
Revitalizace lokality Bedřiška
Klient:
Statutární město Ostrava
Adresa:
Bedřiška, Ostrava
Typ:
urbanistická koncepce
Studie:
2019
Schválení dokumentace:
2019
Řešené území:
405100 m2
HPP:
23070 m2
Investiční náklady:
472 mil. Kč
Tým:
re:architekti / Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Michaela Hudečková, Alžběta Widholmová
krajinářské řešení - symbio studio / Marie Gelová, Pavla Drbalová, Sandra Chlebovská
dopravní řešení - Květoslav Syrový
technická infrastruktura - David Vančuřík