Sports Club Bezdědice

Sports Club Bezdědice 2018

New construction of a clubhouse building with sports facilities and three playgrounds (five-a-side football, football tennis and a children’s playground) and parking spaces. There are currently two village playgrounds in this area. The designed building has a simple rectangular shape. The appearance of the building refers to small sports village buildings (wooden football stands, swimming pools, etc.). The building is lined on the south side with a portico, which creates shading for a long bench – a simple sports tribune. On the west side of the portico, it transforms to a covered terrace with an outdoor grill, into which the common room of the clubhouse opens.

The house is designed as a columned wooden building with a facade of horizontally laid planks. These will be whitewashed and, together with the azure windows, doors and tops of the sloping columns, will indicate the subtly nostalgic character of the house.

Project name:
Sports Club Bezdědice
Client:
The town of Hostomice
Address:
Bezdědice
Type:
sport / education
Study:
2017
Project status:
completion
Enclosed room:
750
GFA:
120
Team:
re:architekti / Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Vojtěch Ružbatský
Parking house, Footbridge and Surroundings of the Seat of the Liberec Region

Parking house, Footbridge and Surroundings of the Seat of the Liberec Region 2017

Liberec – the collage of a traditional city, industrial heritage and an unfinished modernist utopia of towers in the countryside. The city is currently without a unifying vision that would take into account the already existing and that would aim at the synergistic development. With this regards, we design a park, waterfront and a square, which are able to physically and meaningfully connect the various facets of the city and create a pleasant environment for employees, visitors to the office and citizens of Liberec.

Project name:
Parking house, Footbridge and Surroundings of the Seat of the Liberec Region
Client:
Liberec region
Address:
Liberec
Type:
public space
Competition:
2017 - 1st place in architectural competition
Study:
2018
Project status:
project in progress
Enclosed room:
parking house: 24441
Team:
re:architekti / Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Kateřina Gloserová, Dušan Sabol
landscape solutions - symbio studio / Marie Gelová, Pavla Drbalová, Klára Stachová, Sandra Chlebovská
design of road and bridge constructions - PK Vaner
Vision for Slezanka

Vision for Slezanka 2017

Urban study of the location in the city center, which was created by the post-war demolition of most of the houses in the block. The proposed solution for the use of this area supports the life of the city center and heals scars from the war.

In order to find the right answer to this assignment, it is essential to answer the questions of what a lively city center actually is and by what means its liveliness can be achieved.

We consider a lively city to be full of people in houses, shops, in the public space of squares, streets, parks. A lively city is a place where the life of its inhabitants is present both day and night. The daily bustle followed by the quiet of the night, disturbed by the singing of regulars returning home here and there. It is not a lively city if you do not meet a living thing, nor if the city lives and pulsates during the day and then dies at night by emptiness and the absence of people.

In addition, a vibrant city center must have a strong enough centripetal force to attract people from its surroundings and, in the case of Opava, also from the region.

By what means can this be achieved, when the current experience of many cities is just the opposite, when shopping centers along their outskirts are causing the depopulation of the city centers and the quality of living in the center is not able to compete with the living in houses outside the city?
In our opinion, the solution must offer a reason to go to the city center, it must offer housing that is comparable to living in your own house and it must use the quality of the historic city center and the place itself. All of this needs to be put together as the answer to the conflicting wishes emerged from the surveys and interviews we have conducted.

We present a design that meets most of these wishes and combines them in the right way, so that a lively whole is created as a result.

On the one hand, we complete the block in its original outline with variation of different town houses. We then create a market in the courtyard and leave part of the existing park. The town houses facing the square and the market have a commercial parterre. The market can also serve as a city cultural hall, where it is possible to organize various types of cultural events.

Project name:
Use of the area behind the Slezanka department store in Opava
Client:
Statutory city of Opava
Address:
Horní náměstí square, Opava
Type:
public buildings
Study:
2017
Documentation approval:
2017
Solved area:
18500 m2
Enclosed room:
117000
GFA:
33500
Investment costs:
CZK 730 million
Team:
re:architekti / Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Helena Sladovníková, Vojtěch Ružbatský, Alžběta Widholmová
ONplan / Petr Návrat, Ivana Vaňková
landscape solutions - symbio studio / Marie Gelová, Klára Stachová
transport solutions - Květoslav Syrový
Restoration of Jiráskovo náměstí Square and the Monastery Garden in Pilsen

Restoration of Jiráskovo náměstí Square and the Monastery Garden in Pilsen 2017

The basic principle of this Jiráskovo náměstí square and the monastery garden reconstruction is a clear definition of individual spaces, clear arrangement and a good orientation in space and initiation of events. Unambiguous and uncomplicated transport solutions and an adequate use of water. We are widening sidewalks and narrowing the roads. We affirm the space in front of the monastery as a park square with the possibility of various forms of rest. We preserve its memory in the form of horse chestnuts. We change the bus turntable into a quiet park. We transformed the area in front of the school to a garden. We leave the monastery garden with its intimacy and secrecy.

Project name:
Restoration of Jiráskovo náměstí Square and the Monastery Garden in Pilsen
Client:
Nadace Proměny Karla Komárka (Foundation Karel Komárek Transformations) and the Statutory City of Pilsen
Address:
Plzeň 2, Městský obvod Plzeň - Slovany, Plzeň
Type:
public space
Competition:
2017 - 1st place in the architectural competition
Project status:
project in progress
Solved area:
28900 m2
Investment costs:
CZK 145 million
Team:
re:architekti / Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Kateřina Gloserová, Helena Sladovníková, Dušan Sabol
landscape solutions - symbio studio / Marie Gelová, Pavla Drbalová
transport solutions - Květoslav Syrový
water resource management - David Vančuřík
Study of Urban Area of Bezdědice and Radouš Municipalities

Study of Urban Area of Bezdědice and Radouš Municipalities 2017

The aim of this work is to design the reconstruction of the village squares of Bezdědice and Radouš. We design the overall concept as well as the small detail. We propose instructions on how to gradually work with municipal spaces.

Bezdědice is a village that is largely adjacent to the village square, there are only a few streets which aren’t connected to the square. A modern one, a plot with a playground and an old school. The village square is multi-layered and at first sight disorganized. Pond, church, many trees, stream, space behind the church.

We propose to make the village square clearer in the open part around the pond and the playground. We suggest adding one path along the south side of the village square and removing another. The new path will make the houses along it accessible, the removal of the other path will make it possible to connect two separate green islands into one with a larger playground and a free area, which is now actually missing on the square. We adjust the space in front of the church into the shape of an entrance to the church. You can sit here on benches and park comfortably.

Radouš is a village with a beautiful village square, small alleys, a hidden stream, a railway station and an unpleasant turn on a 1st class road. The proposal underlines and makes accessible the qualities that the municipality has and suppresses the negatives represented mainly by the 1st class road.

Project name:
Study of Urban Area of Bezdědice and Radouš Municipalities
Client:
The town of Hostomice
Address:
Bezdědice, Radouš, Hostomice
Type:
public space
Study:
2017
Team:
re:architekti / Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Jakub Herza
landscape solutions - symbio studio / Marie Gelová