A school in Uhříněves

A school in Uhříněves

It is our ambition to complete the eastern edge of Uhříněves. With the building of a new school, an opportunity is created to insert into the area a complex, which, in its extent from the new school square to the green space on the edge between the city and the country, will bring together disconnected fragments and dull the edges of previous precipitous development of Uhříněves.

It will complete the missing infrastructure, ranging from that which is obviously lacking to the less visible (not just the school, but also public areas, safe pedestrian and cycling paths for children, areas for social/organisational/sports use, etc.).

Thus, into the area, we insert a complex which is divided, fractal-like, in a logical and understandable succession, in which the scale is decreased and privacy increased: a square with two buildings (a school and a sports hall) -> a school -> 1st and 2nd stage of elementary school -> individual clusters -> individual classes. Coresponding to these steps of the succession are individual public and private areas, ranging from a square to the main school foyer to the public areas of the clusters to the individual classes.

The school works in such a way that whether a pupil arrives on foot, by bike, bus, or is dropped off at the K+R spot by their parents, they appear on the school square in front of the school and sports hall. From the square through the gate they enter the school grounds and around the school yard the school building, where they find themselves in the midst of action in the foyer, which connects the various parts of the school and where, if needed, the whole school can assemble and from where one enters the first stage via the southern gallery and the second stage via the northern gallery.

Project name:
A new elementary school for Uhříněves
Client:
Prague 22 administrative district
Address:
Uhříněves
Type:
sport / education
Competition:
2021 - 1st place in the single phase architectural project proposal competition shortlist
Solved area:
19100 m2
Enclosed room:
78400
GFA:
14860
Investment costs:
CZK 500 million
Team:
re:architekti / David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Kateřina Gloserová, Michaela Hudečková, Martin Kunc, Vojtěch Ružbatský, Tereza Šipková, Alžběta Widholmová
landscaping solutions - symbio studio / Pavla Drbalová, Marie Gelová, Sandra Chlebovská
transport solutions - Květoslav Syrový
Mayer factory in Dvůr Králové

Mayer factory in Dvůr Králové

After an analysis of the assignment and the fused complex of Mayer factory, we demolish the two southern buildings of the factory, putting in their place a new building with a concert hall and 60 underground parking spots. The remaining services are located in the old buildings, with the effort to develop their potential as much as we can, while minimising any large modifications.

Crucial factors that we consider are the suitability of the spaces for the intended new uses, functionality of the whole and easy orientation of the users. All public cultural institutions located in the Mayer factory complex must be easily accessible. Thus, we change the original marketplace – pillar hall into Large foyer, which includes a café and a library. In its size, repetition of the columns, lighting and the subtlety of the construction, we see one of the greatest architectural achievements of the factory! From here all the parts of the building can be accessed. That means a multi-purpose hall, puppet theatre and a stairwell leading to Fun learning centre and Children’s amusement park located higher up in the three-storey northern building. The municipal library Slavoj has been moved from number 152 to the ground floor. All the institutions on the ground floor share the common public facilities – toilets located in a narrow elongated building in the middle of the complex, mobile cloakrooms and cash registers. During larger concerts, the foyer can serve as a bar or a café – it is possible to install mobile bars, which use facilities in the wing between the hall and the foyer. It can be used as an exhibition area – thanks to the direct access for vehicles from the outsiede, even large objects can be installed in the foyer. The café and the library are its organic parts. Through the vestibule, a historical entrance to the marketplace, it opens into the náměstí Republiky square.

Project name:
Revitalisation of the former Mayer factory complex in Dvůr Králové nad Labem
Client:
City of Dvůr Králové nad Labem
Address:
Dvůr Králové nad Labem
Type:
public buildings
Competition:
2021
Project status:
completion
Enclosed room:
57460
Investment costs:
CZK 430 million
Team:
re:architekti / David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Jan Čech, Kateřina Gloserová, Vojtěch Ružbatský, Dušan Sabol, Alžběta Widholmová
Vimperk terraces

Vimperk terraces

Brewery terraces, an orchard, a dynamic scenery in the middle of the city, a view of the chateau, immediate vincinity of the town square and a brewery with a huge social potential, the Golden Path, Křesanovský creek, a forgotten romance. Low walls, arranged in an ascending order, with every level bringing a slightly different experience are the qualities of the place, directing our meditation.
The solution works with the space in two ways. In the lower part (terraces number zero and number one), we imprint a more social character in the space. We create a flat ground with a place to sit and with facilities, partly opening and making accessible the Křesanovský creek bed, with the help of a new weir, making it possible to touch the water or splash your feet in it.
In the higher, southern part we then sensitively dust off the dim genius loci, renovate the dry-constructed walls and stairways, add to the creation of an intimate environment of orchards and green areas. We open the entrance to the rear courtyard of the brewery, connect every level to the Golden Path, design a simple playground on one of the higher levels, or rather a play-enabling feature, blending into the surroundings. We consider the horizontals of the retaining walls to be a crucial image of the place and we propose no new incursions into them with the exception of those already present.

Project name:
Revitalization of the Brewery terraces in Vimperk
Client:
City of Vimperk
Address:
Vimperk
Type:
public space
Competition:
2021
Project status:
completion
Solved area:
2800 m2
Investment costs:
CZK 14.4 million
Team:
re:architekti / David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Michaela Hudečková, Tereza Šipková, Alžběta Widholmová
landscape solutions - symbio studio / Pavla Drbalová, Marie Gelová, Sandra Chlebovská
Gazebo Úsilné

Gazebo Úsilné

The gazebo in Úsilný, which serves as a community center, was created on the basis of the Architectural Concept of the municipality, which we developed in 2013. The architectural concept described the plaza Pod kaštany as a place where two new municipal buildings – the Gazebo and the Community House – are to be built in the future to support the character of the place where the St. Wenceslas pilgrimage is still held.

The gazebo is a simple wooden structure that opens with a large veranda towards the center of the municipality, and closes the Pod kaštany plaza towards the fields, thus completing the central space of the municipality.

The building consists of a common room, toilets and a veranda. The common room is used by local neighbors for various occasions – from council meetings to communal baking and cooking at festivities, and in the case of larger social events on the plaza it can be used as a bar and for serving drinks and food. Toilets accessible from the veranda provide a stable background for large social events that are held on the plaza Pod Kaštany. The veranda is used for festivities to sit at large tables. The wider eastern part can be turned into a stage facing the plaza as well as into a covered outdoor room. In the future, it is planned to place a large bread oven on the veranda.

It is a solid wooden frame made of glued profiles with CNC joints. The walls are made as a timber frame structure. The outer and large part of the inner cladding is made of painted decks, the porch floor is made of larch planks, the inner floors are cast.

Project name:
Úsilné Community Center
Client:
Municipality Úsilné
Address:
Úsilné
Type:
public buildings
Study:
2015
Realization:
2020
Solved area:
3240 m2
Enclosed room:
970
GFA:
325
Investment costs:
CZK 5.5 million
Team:
re:architekti / Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
CPE - Ondřej Ženožička
Nové Dobrkovice

Nové Dobrkovice

The area is situated along the Polečnice River and the exit from Český Krumlov towards Horní Planá (Lipno). The topographically rugged landscape is defined in the southern and northern parts by steep slopes rising from the floodplain. The heterogeneous area consists of several localities with different character. In the eastern part, in the meander of the river, the area gives the impression of a transitional suburban brownfield of an industrial-mixed character. Nové Dobrkovice itself has the character of a small village wedged into the steep southern slope between the river and the railway. An important cycle route runs through the valley.

The proposal eliminates the most pressing problems, which are mainly traffic, fragmentation, lack of connectivity and degraded public space. It introduces new places of residence into the area, which mainly serve the inhabitants of Český Krumlov and part of Nové Dobrkovice. It creates a dignified gateway to the town, in keeping with its importance. Examples of details representing individual sites are used to describe the design of the public spaces.

Project name:
Zoning study of public spaces Nové Dobrkovice
Client:
Town Český Krumlov
Address:
Nové Dobrkovice, Český Krumlov
Type:
urban concept
Study:
2020
Documentation approval:
2021
Solved area:
422450 m2
Team:
re:architekti / Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Michaela Hudečková
landscape design - symbio studio / Marie Gelová, Pavla Drbalová, Sandra Chlebovská
transport solution - Květoslav Syrový