Playground

Playground 2014

The multi-purpose playground in the South Bohemian village Úsilné was built as the first building according to the architectural concept of the village from 2013. The playground with a tartan surface and a simple purpose-built wooden building / grandstand and facilities are part of ambitious municipal plans including a federal house, sauna, social housing etc.

The building is 38 m long, made of sawn timber treated with a light glaze. The walls are covered with feather edge boards, on the outer wall is a 40 m long inscription with the designation of the sports ground and a stylized symbol of the village – a donkey’s head.

Project name:
Multipurpose Playground in Úsilné
Client:
Municipality Úsilné
Address:
Úsilné
Type:
sport / education
Study:
2014
Project status:
completion
Realization:
2015
Enclosed room:
255
GFA:
92
Investment costs:
CZK 5.5 million
Team:
re:architekti / Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
supplier - Swietelsky
Reconstruction of the Cinema Varšava

Reconstruction of the Cinema Varšava 2015

The first stage of the reconstruction concerns the foyer of the cinema building, built in Liberec in 1923 by local architects Effenberger and Noppes. The construction of the “Cinema Café” in the Cinema Varšava was the first stage of civic activity, which sought to repair the dilapidated building of the last city cinema, participate in the creation of local culture and create a federal house in the renovated building. The original building has a number of architectural qualities, the basic house layout makes appropriate use of the dramatic view of the Liberec terrain.

The design and implementation arose from the voluntary activities of the association, were influenced by the quality of the original building and were created with the knowledge that the funding for the construction is obtained by the association, the contribution of the city and the region, but mainly from public collection and supporting local companies.

Project name:
Cinema café, reconstruction of the foyer of the cinema Varšava in Liberec
Client:
Statutory city of Liberec, Liberec region, Association Let's save the cinema Varšava, citizens of Liberec by public collection, many companies from the region as sponsors
Address:
Frýdlantská 285, Liberec
Type:
interior
Study:
2014
Realization:
2015
Enclosed room:
920
GFA:
300
Investment costs:
CZK 3.2 million
Team:
Association Let's Save the Cinema Varšava / Petr Hubáček, Zuzana Koňasová, Ondřej Pleštil, Jiří Žid

color solution - Rudolf Hůlka
statics - Karel Otřískal
TZB - SIL / Milan Klogner, Marin Pelc
vytápění - Jiří Plánička
požární řešení - Petr Kohout
rozpočet - Propos / Antonín Buchar

dodavatel - E11 s.r.o, spolek Zachraňme kino Varšava
Federal House and Gazebo Pod Kaštany

Federal House and Gazebo Pod Kaštany 2015

The new buildings of the federal house and gazebo are located on the grassy square Pod Kaštany. The spot is adjacent to the main road passing through the village and the St. Wenceslas pilgrimage is traditionally held there. This pair of buildings borders the plaza and at the same time turns into it. Federal house with a row of high glass doors, gazebo with a covered deck. The layout scheme works even if only one of the buildings is built. A new house will always dominate the Pod Kaštany area.

 

The location for placement of the Federal House and the wooden gazebo was selected in the architectural concept, which we developed in 2013.

Project name:
Federal House and Gazebo Pod Kaštany
Client:
Municipality Úsilné
Address:
Úsilné
Type:
public administration and community
Study:
2015
Project status:
completion
Enclosed room:
6350
GFA:
1300
Team:
re:architekti / Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Ida Chuchlíková, Tomáš Feistner, Kateřina Gloserová, Klára Pavlištová
Renovation of a flat in Dejvice

Renovation of a flat in Dejvice

Renovation of a flat on the 4th floor of a 20s – 30s apartment building in Prague, Dejvice.

The proposed solution maintains the original principle of separating two functionally different parts, that is the resting part and the day part. The facilities, meaning the bathroom, toilet and the storage space, are concentrated in the middle of the space. The motif of an illuminated foyer is newly reinforced by the lighting going both ways through the glass door into the study and into the opposite living room. Also, the visual interconnecting of these three spaces provides a significant residential value. By connecting the original bedroom and living room, a generous 50m space has been created – a living room with a kitchen, fireplace and a library. The western resting part is comprised of already mentioned study, which, when the time comes, can be easily converted into a children’s bedroom, the main bedroom and the bathroom with two entrances – from the hall and from the bedroom foyer. Aside from the toilet in the bathroom, there is a separate toilet in the foyer. The abolished pantries have been replaced by numerous built-in wardrobes, surrounding the core of the flat.

Project name:
Flat renovation at Jugoslávských partyzánů
Client:
private investor
Address:
Jugoslávských partyzánů, Prague 6
Study:
2016-2017
Realization:
2018-2021
GFA:
103
Investment costs:
CZK 3 million
Team:
re:architekti / Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Kateřina Gloserová
New town center of Šlapanice

New town center of Šlapanice

Overall locality solution

That the complex of the former sugar factory, given its position and size, can have an absolutely crucial impact on the future development of Šlapanice, is clear. While it is, at the moment, situated outside the center of the town’s social life, which is, obviously, located around the Masarykovo sq., Zámečnického sq. and the grammar school triangle, it, however, lies on the historical link between this triangle and the train station, next to the policlinic and the football fields. The ultimate argument is simply to acknowledge the sheer size of its area, which allows for a variety of uses, sure to influence the life of many a town. However, there are several “buts,” significantly affecting future development and potential power of the new town center. Ecological burdens, which complicate spatial arrangement and limit the use of new areas, and, to some extent, uncertainity about the investing power of the town, as well as an absence of a specific assignment.

 

Granary

Mainly defensive nature of granaries, protecting what’s inside against unwanted climatic effects as well as against strangers, creates, on purpose, a feeling of something inaccessible, closed inwardly into itself. With openings functioning primarily as a means of ventilation, a granary can be imagined as a windowless house. This design aims to offer a new understanding without a significant loss of the original substance, while preserving the image of the house. From closed to open, from technical to civic, from silent to speaking. In the rhythm of present tectonic of the facade, the house opens social spaces for a dialogue with the outside attention. Thus, the house draws energy into itself, it comes alive, it manifests actions, it is a symbol of the town’s cultural acitivity. The structure of the interior, thanks to respecting the triple tracting, remains largely preserved, corresponding to the use of the building. It is also the main means of expression of the interior, offering a direct contact with the original building and its values.

Project name:
Sugar factory - New town center of Šlapanice
Client:
City of Šlapanice
Address:
Šlapanice
Type:
public buildings
Competition:
2022 - 1st place in architectural competition shortlist
Solved area:
79800 m2
Enclosed room:
14840
Investment costs:
granary renovation CZK 150 million
Team:
re:architekti /David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Martin Kunc, Tomáš Kubelka, Slavomír Peterka, Tereza Psotková, Rudolf Nikerle
landscape solutions - symbio studio / Pavla Drbalová, Sandra Chlebovská
transport solutions - Syrový - dopravní ateliér / Květoslav Syrový, David Pfann