Enlargement of panel block house loggias

Enlargement of panel block house loggias

Mrs Ditrychová is a chairwoman of a owners association. With the support of other members of the commitee, she wished to enhance the quality of living for herself and her neighbours. We started off with a study with a whiff of development (roof superstructure, complex renovation, adding of an elevator, enlargement of loggias). After a clash with the reality of an owners association, several appeals, dozens of hours of meetings and presentations, we ended up with a subtle intervention, which, nevertheless, significantly increases both the utility and market value of all the flats in the building. Loggias of a hardly usable 1.1m depth have been enlarged to approx 2m with the use of a cantilever construction. Every flat now has one continuous loggia instead of two smaller ones. The individual owners themselves could opt for a lowering of windowsills, direct access to the garden, loggia floor material. With the exception of removal of windowsills in some of the flats, the original construction remains untouched. Steel weldment cantilevers are designed in such a way, so as to provide a static remediation of sensitive panel block connections. The cantilevers have been treated with an anti-fire coating, rest of the steel construction has been hot dip galvanized. The ceilings above the enlarged area are made of steel-reinforced concrete, the floors are larch or plastic wood, according to the wishes of the individual owners. The construction allows for additional installation of glass panes.

Project name:
Enlargement of panel block house loggias
Client:
SVJ Kobylákova 815 a 816, Kobylákova 815/8, Praha 10
Address:
Kobylákova 815/8, Prague 10
Study:
2016
Realization:
2021-2022
Investment costs:
CZK 5 million
Team:
re:architekti / Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Vojtěch Ružbatský
Bridge over the Svitava river in Brno

Bridge over the Svitava river in Brno

The new bridge over the river Svitava has slim parapets, elegant shapes and a dignified, robust body. It’s a bridge with a silhouette of a classic arched bridge, whose construction doesn’t reach to inordinate heights. In it, the classical is wed to contemporary shape, defined by an ideal hydrotechnic solution, contemporary materials and details – the pylons are shaped like boulders in the river.
The new bridge defines its surroundings. Its location delineates sufficiently generous space in the vincinity of the weir. It preserves the valuable local landmarks of the chimney and high-rise buildings of the malt-house, with which it then completes an identity with the new urban waterfront with embankment, residential stairs, as well as with nearby alluvial growths and of course the river Svitava!

Project name:
A new bridge over the Svitava river in Brno
Client:
Statutory city of Brno
Address:
Brno - Husovice, Brno
Type:
public buildings
Competition:
2022 - third place in a public architectural competition
Project status:
completion
Solved area:
41000 m2
Investment costs:
CZK 190 million
Team:
re:architekti / David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Jan Čech, Martin Kunc, Vojtěch Ružbatský, Alžběta Widholmová
bridge construction - Bridge Structures / Petr Tej, Jan Mourek, Oto Melter, Petr Kněz
landscaping solutions - symbio studio / Pavla Drbalová, Marie Gelová, Sandra Chlebovská
transport solutions - Syrový - dopravní ateliér / Květoslav Syrový
A school in Uhříněves

A school in Uhříněves

It is our ambition to complete the eastern edge of Uhříněves. With the building of a new school, an opportunity is created to insert into the area a complex, which, in its extent from the new school square to the green space on the edge between the city and the country, will bring together disconnected fragments and dull the edges of previous precipitous development of Uhříněves.

It will complete the missing infrastructure, ranging from that which is obviously lacking to the less visible (not just the school, but also public areas, safe pedestrian and cycling paths for children, areas for social/organisational/sports use, etc.).

Thus, into the area, we insert a complex which is divided, fractal-like, in a logical and understandable succession, in which the scale is decreased and privacy increased: a square with two buildings (a school and a sports hall) -> a school -> 1st and 2nd stage of elementary school -> individual clusters -> individual classes. Coresponding to these steps of the succession are individual public and private areas, ranging from a square to the main school foyer to the public areas of the clusters to the individual classes.

The school works in such a way that whether a pupil arrives on foot, by bike, bus, or is dropped off at the K+R spot by their parents, they appear on the school square in front of the school and sports hall. From the square through the gate they enter the school grounds and around the school yard the school building, where they find themselves in the midst of action in the foyer, which connects the various parts of the school and where, if needed, the whole school can assemble and from where one enters the first stage via the southern gallery and the second stage via the northern gallery.

Project name:
A new elementary school for Uhříněves
Client:
Prague 22 administrative district
Address:
Uhříněves
Type:
sport / education
Competition:
2021 - 1st place in the single phase architectural project proposal competition shortlist
Solved area:
19100 m2
Enclosed room:
78400
GFA:
14860
Investment costs:
CZK 500 million
Team:
re:architekti / David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Kateřina Gloserová, Michaela Hudečková, Martin Kunc, Vojtěch Ružbatský, Tereza Šipková, Alžběta Widholmová
landscaping solutions - symbio studio / Pavla Drbalová, Marie Gelová, Sandra Chlebovská
transport solutions - Květoslav Syrový
Mayer factory in Dvůr Králové

Mayer factory in Dvůr Králové

After an analysis of the assignment and the fused complex of Mayer factory, we demolish the two southern buildings of the factory, putting in their place a new building with a concert hall and 60 underground parking spots. The remaining services are located in the old buildings, with the effort to develop their potential as much as we can, while minimising any large modifications.

Crucial factors that we consider are the suitability of the spaces for the intended new uses, functionality of the whole and easy orientation of the users. All public cultural institutions located in the Mayer factory complex must be easily accessible. Thus, we change the original marketplace – pillar hall into Large foyer, which includes a café and a library. In its size, repetition of the columns, lighting and the subtlety of the construction, we see one of the greatest architectural achievements of the factory! From here all the parts of the building can be accessed. That means a multi-purpose hall, puppet theatre and a stairwell leading to Fun learning centre and Children’s amusement park located higher up in the three-storey northern building. The municipal library Slavoj has been moved from number 152 to the ground floor. All the institutions on the ground floor share the common public facilities – toilets located in a narrow elongated building in the middle of the complex, mobile cloakrooms and cash registers. During larger concerts, the foyer can serve as a bar or a café – it is possible to install mobile bars, which use facilities in the wing between the hall and the foyer. It can be used as an exhibition area – thanks to the direct access for vehicles from the outsiede, even large objects can be installed in the foyer. The café and the library are its organic parts. Through the vestibule, a historical entrance to the marketplace, it opens into the Republiky square.

Project name:
Revitalisation of the former Mayer factory complex in Dvůr Králové nad Labem
Client:
City of Dvůr Králové nad Labem
Address:
Dvůr Králové nad Labem
Type:
public buildings
Competition:
2021
Project status:
completion
Enclosed room:
57460
Investment costs:
CZK 430 million
Team:
re:architekti / David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Jan Čech, Kateřina Gloserová, Vojtěch Ružbatský, Dušan Sabol, Alžběta Widholmová
Vimperk terraces

Vimperk terraces

Brewery terraces, an orchard, a dynamic scenery in the middle of the city, a view of the chateau, immediate vincinity of the town square and a brewery with a huge social potential, the Golden Path, Křesanovský creek, a forgotten romance. Low walls, arranged in an ascending order, with every level bringing a slightly different experience are the qualities of the place, directing our meditiation.
The solution works with the space in two ways. In the lower part (terraces number zero and number one), we imprint a more social character in the space. We create a flat ground with a place to sit and with facilities, partly opening and making accessible the Křesanovský creek bed, with the help of a new weir, making it possible to touch the water or splash your feet in it.
In the higher, southern part we then sensitively dust off the dim genius loci, renovate the dry-constructed walls and stairways, add to the creation of an intimate environment of orchards and green areas. We open the entrance to the rear courtyard of the brewery, connect every level to the Golden Path, design a simple playground on one of the higher levels, or rather a play-enabling feature, blending into the surroundings. We consider the horizontals of the retaining walls to be a crucial image of the place and we propose no new incursions into them with the exception of those already present.

Project name:
Revitalization of the Brewery terraces in Vimperk
Client:
City of Vimperk
Address:
Vimperk
Type:
public space
Competition:
2021
Project status:
completion
Solved area:
2800 m2
Investment costs:
CZK 14.4 million
Team:
re:architekti / David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Michaela Hudečková, Tereza Šipková, Alžběta Widholmová
landscape solutions - symbio studio / Pavla Drbalová, Marie Gelová, Sandra Chlebovská