Study of Municipality Středokluky

Study of Municipality Středokluky 2019

Proposal for the location of several important municipal buildings – primary school, municipal office, fire station, federal premises and collection yard with technical services, including modifications to selected public spaces.

We performed a revision of the designated location of the construction program. We verified its spatial requirements, connections and context, even in relation to the expected development of the village.

We propose the appropriate location and premises for individual parts of the program. A clear arrangement of public spaces and a clear layout of new buildings is important to us.

We are placing the municipal office in the area of the current Technical Center of the municipality, which together with the Fire station, the federal premises will become the new Administrative and Social Center of the municipality. In this way we respond to the planned development of the village to the southwest.

We place the technical and collection yard near the wastewater treatment plant. The elementary school logically gets the entire original campus, including the garden.

Project name:
Center of Municipality Středokluky
Client:
Municipality Středokluky
Address:
Středokluky
Type:
urban concept
Competition:
2019 - 2nd place in a public architectural competition
Project status:
completion
Solved area:
6020 m2
GFA:
2120
Team:
re:architekti / Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Vojtěch Ružbatský, Dušan Sabol, Tereza Šipková, Alžběta Widholmová
landscape solutions - symbio studio / Marie Gelová
transport solutions - Květoslav Syrový
Revitalization of the URAN Administration Building in Liberec

Revitalization of the URAN Administration Building in Liberec 2019

The proposal for the renovation of the perimeter cladding of the URAN administration building follows in principle on its original solution. It does not change the small scale of the composite parts of the cladding, it maintains the same ratio between the glazed and solid parts of the facade, it keeps the same proportions of windows and a significant horizontal division of the facade. The design also follows the original tectonic composition system. However, thanks to a different facade cladding material, the overall impression created by the house changes significantly.

The facade is lined with galvanized sheet metal. The surface of the facade is divided by the shadows of cornices, by windows, but also by individual pieces of sheet metal, joints between them, the grid of anchorages. The surface of the galvanized parts flashes in the light, the reflections differ in each plate. The house reflects and changes the changing light of the surroundings.

At the same time, the facade solution works with different depths of detail corresponding to the distances from which the building can be seen. Significant horizontal division and URAN inscriptions are visible at a distant view when arriving from the city center on the street 1. máje, when passing the highway from Prague and Zittau. Details of the pillar cladding, the canopy above the entrance and the individual torx heads of the sheet metal mounting bolts are visible at the entrance to the vestibule.

The presented facade solution also raises questions that the current solution has overlooked. Among them, the emphasis on the entrance to the building and the peculiarity of creating a unique building from an indifferent 1970s office building. A building, which reacts to the specific situation.

Project name:
Comprehensive revitalization of the administrative building "Uran"
Client:
Statutory city of Liberec
Address:
1. máje, Liberec
Type:
public administration and community
Competition:
2019 - 1st place in the invited architectural competition
Project status:
project in progress
Enclosed room:
12900
GFA:
3840
Investment costs:
50 mil. Kč
Team:
re:architekti / Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Vojtěch Ružbatský
statics - KCE statika a dynamika staveb / Vít Hušek
cost calculation - Propos Liberec
energy specialist - PORSENNA / Michal Čejka
Pilníkov Town Hall

Pilníkov Town Hall 2019

The main goal of the design is to offer a new optimal arrangement of what already exists, to fill in what is missing and to point out the underused potential of the building. We consider the main shortcoming of the current town hall to be the layout, which is confusing for the visitor, lacks a logical hierarchy of space and is not sufficiently representative in relation to the role that the town hall plays in the city.

We have purposefully modified the hall with the main staircase, which opens to the center of the building and from which you can enter the adjoining rooms. We fully incorporated the modern extension of the original town hall into the building and used its roof to establish a terrace accessible from the library in the attic.

Project name:
Pilníkov Town Hall
Client:
The town of Pilníkov
Address:
Pilníkov
Type:
public administration and community
Study:
2016
Project status:
project in progress
Enclosed room:
2760
GFA:
490
Investment costs:
12,5 mil. Kč
Team:
re:architekti / Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Kateřina Gloserová, Dušan Sabol
Cultural and Administrative Building in Neratovice

Cultural and Administrative Building in Neratovice 2018

We proposed to divide the current building of the Cultural and Administrative Center into two. We are thus improving the passableness of the square. We increase the accessibility of individual parts of the building and create an intimate public space, into which it is possible to open the shop windows of a café or a library.

The aim of the design is to make the park “náměstí Republiky” the city center. However, some modernist  schemes cannot be corrected, they can be only understood, think through. By inserting another layer, it is possible to add the urban pattern of people’s behavior to the place and at the same time not to lose the magic of the modernist dream – “life in the green”.

The physical change of the space and the house is not so radical. We work with the essence and analogy of urban spaces and we fundamentally change the feeling of the center of Neratovice. From the library you can see “across the street” to the cafe, from the cafe to the town hall and the library.

People make intuitive decisions on the basis of what is easily visible, they observe, rest, meet neighbors, go to the theater or cinema, handle their routine agenda at the town hall, know where the representatives of their city are based.

An intelligible urban public space is created. We want to lean on the modernist dream. We need a park and trees around a solid ground. We are thickening the park and proposing a more intense contrast between “city” and “nature”. From all the houses of the Center you can see or perceive the park, which closely surrounds the solid square and creates harmony with it. You can still choose. The house and its contents will not enliven the entire park, which continues through the sparse city. We are not trying the impossible. Where we expect and plan the action, we open the Center on a solid carpet of paving surrounded by the original park.

Project name:
Cultural and Administrative Building in Neratovice
Client:
The town of Neratovice
Address:
Neratovice
Type:
public administration and community
Competition:
2018 - 2nd place in the architectural competition
Project status:
completion
Solved area:
18500 m2
Enclosed room:
48800
GFA:
5640
Investment costs:
328 mil. Kč
Team:
re:architekti / Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Kateřina Gloserová, Vojtěch Ružbatský, Dušan Sabol
Construction of the Andromeda apartment complex

Construction of the Andromeda apartment complex 2019

This is a design of the residential complex of 500 flats in the vicinity of the KVP housing estate on the outskirts of Košice. Three lines are inserted into the sloping terrain of the area. Two lines of houses and one line of the street between them. The curves of the lines respond to the shape and morphology of the plot. The line of towers is adjacent to the tall high-rise blocks, the line of lower apartment buildings is adjacent to the park in the valley. The park square is located in the southern part of the design. The whole development culminates towards Moskevská třída, where the height of the towers reaches the height of the neighboring buildings. The line of towers leaves the possibility of vistas, the line of low houses leaves the possibility of passage.

The layout of houses offers a high quality of a wide range of apartments, the vast majority of which are oriented in two directions and all have a loggia.

Project name:
Construction of the Andromeda apartment complex
Client:
Andromeda Invest, s.r.o.
Address:
AVP housing estate, Košice
Competition:
2019 - 1st place in the invited architectural competition
Project status:
completion
Solved area:
47600 m2
Enclosed room:
240500
GFA:
74300
Investment costs:
CZK 1.8 billion, 507 housing units
Team:
re:architekti / Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Kateřina Gloserová, Vojtěch Ružbatský, Dušan Sabol
landscape solutions - symbio studio / Marie Gelová, Pavla Drbalová
transport solutions - Květoslav Syrový