Mnichovo Hradiště Bus Station

Mnichovo Hradiště Bus Station 2017

New-build bus terminal near the train station. It is a terminal with a two-way entry and an exit for buses. Five platforms in a row adjoin the railway station by the edge of the boarding platform.

The paved pre-station area is lined on the south by the station building, on the west by a wall with benches and a Bike+Ride area, on the northwest a park at Jana Švermy street leads to it, on the northeast is a restaurant with a corner bay window and on the east an allée. In this allée we keep the maximum of mature trees and supplement them with new plantings. The allée separates the terminal from the villas in Dvořákova street and provides shade for parked buses and cars.

It is important for us to perceive the main direction of walking when getting off the train or bus, i.e. Jana Švermy street with the adjacent park towards the cinema and further to the square, which co-creates the impression of the bus station. From the south-eastern corner, a pedestrian path from Harantova street leads to the area, complementing the third green axis, which opens into this area.

The design also includes covered waiting rooms, which in their form refer to the historical tubular urban furniture of the 1950s.

Project name:
Transfer terminal of public transport Mnichovo Hradiště
Client:
The town of Mnichovo Hradiště
Address:
Jana Švermy, Dvořákova, Mnichovo Hradiště
Type:
public buildings
Competition:
2017 - 1st place in the invited competition / conceptual study
Realization:
2019
Solved area:
9000 m2
Investment costs:
CZK 23 million
Team:
re:architekti / Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Jakub Herza
landscape solutions - symbio studio / Marie Gelová
transport solutions - Květoslav Syrový
Public Spaces Vimperk – 1. máje and Pivovarská Streets

Public Spaces Vimperk – 1. máje and Pivovarská Streets 2017

The area in question, 1. máje street and Pivovarská street, can be called the backbone of the town of Vimperk. It forms an essential axis in the east – west direction. It leads from the periphery gradually to the historic center. Several important streets open into the axis, which divide it into tracts and create small squares at the intersections.

The importance of this axis is confirmed by the location of educational, cultural, administrative, commercial and sports institutions. In the historic, more densely built-up part is a lively commercial parterre.

Currently, most public spaces are usurped by car transport. Staying and walking is unpleasant and sometimes even dangerous for pedestrians. Not only the large number of parking spaces, but especially their unsuitable organization causes a feeling of chaotic arrangement and intensifies the inconvenience of walking.

The design changes this situation, preferring pedestrians to motorists. It adjusts the widths of sidewalks, streets, intersections, and populates the streets with rows of trees, new public lighting and urban furniture.

The territorial study for the entire area was prepared in 2017. In 2020, the implementation of the 1st stage was started – 1. máje street.

Project name:
Territorial study Vimperk Public Spaces - 1. máje and Pivovarská Streets
Client:
The town of Vimperk
Address:
1. máje and Pivovarská streets, Vimperk
Type:
public space
Study:
2017
Realization:
2020-2021 1. etapa
Investment costs:
CZK 52 million - 1st stage
Team:
re:architekti / Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
landscape solutions - symbio studio / Marie Gelová
transport solutions - Květoslav Syrový
Restoration of the Historical Part of Děčín – Podmokly 2013

Restoration of the Historical Part of Děčín – Podmokly 2013 2013

This is a proposal for the renovation of all public spaces in the Podmokly district in Děčín. The overall concept of the transport solution, the arrangement of the streets, the square, the solution of the new planting is implemented in stages.

In most streets of Podmokly is proposed 30 km/h zone, two-way traffic, give way to the right rule. Street crossings are elevated to facilitate movement of pedestrians. The proposal defines the use of individual squares and applies this to their design.

Overall, the proposal seeks to define a quality “standard” of public space solutions that is not overwhelmed by “creative ideas”. All the sophistication is hidden in the details and in the seemingly hidden solutions. The benches are extra long. Street lighting shafts unusually thin. Tree alleys underline the axial arrangement of the Cartesian grid.

After winning the competition, a territorial study was completed for the entire area, and now the individual stages of the plan are gradually being processed and implemented.

Project name:
Restoration of the Historical Part of Děčín – Podmokly
Client:
Statutory city of Děčín
Address:
Podmokly, Děčín
Type:
public space
Competition:
2013 - 1st place in a public architectural competition
Study:
2014
Realization:
2018-2020
Team:
re:architekti / Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Ida Chuchlíková
landscape solutions - Trevisan ateliér + / Jitka Trevisan
transport solutions - Květoslav Syrový
Swimming pool

Swimming pool 2015

We are presenting the design of a new swimming pool in the suburbs Václavské předměstí  as a response to a double assignment. The demand for a new rational and economical construction of the city’s indoor swimming pool with an outdoor area and the solution for the space in front of football fields, adjacent to the track and the E49 road.

It is a solid and generous building with a pair of indoor pools, which is open south to the meadow and outdoor pool. The pool has a large sign – a logo that draws attention to the pool passengers passing along the nearby 1st class street. The pool is located outside the floodplain.

Project name:
Swimming pool
Client:
The town of Písek
Address:
Písek
Type:
sport / education
Competition:
2015
Project status:
completion
Enclosed room:
29800
GFA:
2550
Investment costs:
CZK 217 million
Team:
re:architekti / Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Tomáš Feistner, Ondřej Pchálek, Vojtěch Ružbatský
Playground

Playground 2014

The multi-purpose playground in the South Bohemian village Úsilné was built as the first building according to the architectural concept of the village from 2013. The playground with a tartan surface and a simple purpose-built wooden building / grandstand and facilities are part of ambitious municipal plans including a federal house, sauna, social housing etc.

The building is 38 m long, made of sawn timber treated with a light glaze. The walls are covered with feather edge boards, on the outer wall is a 40 m long inscription with the designation of the sports ground and a stylized symbol of the village – a donkey’s head.

Project name:
Multipurpose Playground in Úsilné
Client:
Municipality Úsilné
Address:
Úsilné
Type:
sport / education
Study:
2014
Project status:
completion
Realization:
2015
Enclosed room:
255
GFA:
92
Investment costs:
CZK 5.5 million
Team:
re:architekti / Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
supplier - Swietelsky