Spolkový dům a altán Pod Kaštany

Spolkový dům a altán Pod Kaštany 2015

Spolkový dům i altán jsou umístěny na travnatém placu Pod kaštany. Placu přiléhajícím k hlavní silnici procházející vesnicí, kde se pravidelně koná Svatováclavská pouť a který přímo navazuje na náves.  Dvojice staveb jej ohraničuje a zároveň se k němu obracejí čelem: Spolkový dům řadou vysokých prosklených dveří, altán mírně vyvýšenou krytou palubou.  Schéma rozmístění funguje i v případě, že je postavena jen jedna ze staveb, dům vždy ovládne prostor Podkaštaní.
Lokalita pro umístění Spolkového domu a dřevěného altánu byla vytipována v architektonicko-urbanistické koncepci, kterou jsem zpracovali v roce 2013.

Název projektu:
Spolkový dům a altán Pod kaštany
Klient:
Obecní úřad Úsilné
Adresa:
Úsilné
Typ:
veřejná správa a komunita
Studie:
2015
Stav projektu:
dokončeno
Obestavěný prostor:
6350 m3
HPP:
1300 m2
Tým:
re:architekti - Michal Kuzemenský, Ida Chuchlíková, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Spolupráce: Tomáš Feistner, Kateřina Gloserová, Klára Pavlištová
Bowlingové centrum

Bowlingové centrum 1999

Zadáním bylo postavit bowlingové centrum a  restauraci, s maximálním využitím původního hospodářského stavení.

Filosofií  řešení bylo fyzicky a prostorově zachovat původní objekt stodoly, po celé délce ho radikálně rozříznout a propojit s novým objektem, který je k objektu podélně dostavěn. Nevznikl kontrast mezi starým a novým, ale naopak celek, kde tato hranice není rozpoznatelná.

Pro hlavní čtyři bowlingové dráhy je využito původní kamenné lodi stodoly, část krovu stodoly je po celé délce zvednuta, otevřena a vodorovně prodloužena nad nově přistavěný objekt.  Koruna zdi původní stodoly tvoří zábradlí restaurace . Návštěvník restaurace tak vlastně nakukuje otevřeným krovem do původní stodoly – bowlingových drah. Pro další prostory restaurace bylo využito slepence hospodářských budov, navazujících na stodolu. Nestejnost výšek původních objektů se promítla v interiéru restaurace.

Opticky hlavním materiálem stavby jsou původní opravené kamenné zdi stodoly a prolínající se nové a staré dřevěné  konstrukční prvky natřené modro-šedo-zelenou lazurou. Obojí je doplněno velkými bloky žluto-béžového kletovaného betonu. Důraz je kladen na barevnou tlumennost a patinu materiálů.

Název projektu:
Bowlingové centrum
Adresa:
Horoměřice
Typ:
sport / vzdělávání
Studie:
1998
Stav projektu:
dokončeno
Realizace:
1999
Tým:
Autoři: Michal Kuzemenský, Ivan Kraus, Tomáš Palkovský
Spolupráce: Lucie Ježková, David Macháček
Odborná spolupráce: Ivan Beneš (statika)
Školka Červený vrch

Školka Červený vrch 2020

Mateřská škola jako pavilon oranžerie a zároveň jako městský dům. Citlivě zapadá do pravoúhlého urbanismu okolí, má lapidární a přehledné prostorové schéma, je obklopena velkou zahradou a dbá na prostou energetickou logiku.

Název projektu:
MŠ ČERVENÝ VRCH ve Vokovicích
Klient:
Městská část Praha 6
Adresa:
Vokovice, Praha 6
Typ:
sport / vzdělávání
Soutěž:
2020 - 1. místo ve veřejné architektonické soutěži
Obestavěný prostor:
4520 m3
HPP:
1505 m2
Investiční náklady:
50 mil. Kč
Tým:
re:architekti / Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Vojtěch Ružbatský, Michaela Hudečková
Hasičárna v Úsilném

Hasičárna v Úsilném 2016

Nová hasičské zbrojnice je jedním z výsledků postupné realizace Architektonické koncepce, kterou jsme v roce 2012 pro Úsilné zpracovali a postupně naplňujeme její jednotlivé části. Začali jsme víceúčelovým hřištěm, pokračovali hasičárnou a připravujeme k realizaci stavby další. Pomalu ale jistě se Architektonická koncepce naplňuje.

Nová hasičská zbrojnice stojí na kraji vsi vedle zbrojnice staré, která je více zázemím sportovců a dalších spolků než, že by kdy byla pravou hasičárnou, vždyť se do ní nevejde ani hasičská Avia natož Tatra 815!

Hasičská zbrojnice slouží Sboru dobrovolných hasičů Úsilné. Hasiči jsou početný spolek s bohatou spolkovou činností. Potřebují tedy nejen garáž, dílnu, ale především velkou společenskou místnost, kde pořádají setkání, instalují dětské nafukovací hrady, výstavy a v mezičase parkují starou červenobílou Avii.

Navrhli jsme stavbu, která svým měřítkem i vzhledem nebudí žádá očekávání a uvnitř skrývá velkorysé prostory garáže / sálu, menší spolkové místnosti, dílny a zázemí. Lapidární půdorys zbavený balastu. Režné betonové zdivo, netmelené spáry, hrubé švy a červená podlaha.

Název projektu:
Hasičská zbrojnice Úsilné
Klient:
Obec Úsilné
Adresa:
Úsilné
Typ:
veřejná správa a komunita
Studie:
2016
Stav projektu:
dokončeno
Realizace:
2019
Obestavěný prostor:
960 m3
HPP:
155 m2
Investiční náklady:
5 mil. Kč
Tým:
re:architekti / Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid, Kateřina Gloserová

Úpravy veřejných prostor centra obce Statenice

Úpravy veřejných prostor centra obce Statenice 2019

V okolí statenické návsi je řada budov, prostranství a institucí, které hrají nebo v budoucnu mohou hrát významnou společenskou roli v obci a společně vytváří její centrum. Předkládaný návrh jednotlivé díly této mozaiky / centra ověřuje a zároveň jednotlivé dílky zpřesňuje.
Záměrem je, aby jednotlivé části byly jasně čitelné ve své funkci a zároveň spoluvytvářely silný a fungující celek. Co to znamená? Jednoduše například to, že každý kolemjdoucí pozná, kde je a co je náves. Pochopí, co se na návsi dělá a najde obecní úřad místě kde jej očekává včetně toho, že najde dveře. Znamená to také, že se uživatel stejně intuitivně orientuje i uvnitř budovy. Jasná orientace ale není jediným záměrem.
Druhým, který je nutné zmínit, je vytvořit prostor pro příležitost, kdy správné nastavení prostranství iniciuje události, které v tuto chvíli můžeme pouze domýšlet. Ať už je to pouť na zámecké zahradě, oslavy narozenin či svatba pod širým nebem. Pouť, která se může „roztáhnout” doslova po celém centru. Nejsou to ale pouze velké akce, kterým úpravami vycházíme vstříc. Vytváříme prostory, které vybízí k tomu se v centru zdržet po cestě ze školy či z práce. Zastavit se lahváčem před sámoškou nebo u potoka. Ve výsledku je o to, aby na návsi, respektive v centru bylo prostě pořád živo (což ale neznamená permanentní přítomnost kolotočů a davů lidí).
Navrhujeme zklidnění centra obce od zúžení Statenické ulice u zámku až k Sokolovně zónou 30. Na ni pak „napojujeme” jednotlivé články zmiňované mozaiky.

ETAPIZACE
Realizace koncepce obnovy a rozvoje centra obce bude logicky probíhat ve fázích. Část obnovy veřejných prostranství je možné rozdělit na dvě základní etapy. Etapy návsi a přilehlých ulic a úpravy břehů Únětického potoka. Jako další etapu lze vyčlenit úpravy prostoru u hřišť s altánem, lávkami a promenády.

BLIŽŠÍ A ŠIRŠÍ VZTAHY
Za klíčové považujeme dobré propojení jednotlivých výrazných částí Statenic. Především se jedná o osu starého a nového centra. Proto upravujeme současnou cestu podél potoka v promenádu, která umožní dobré pěší a cyklistické propojení těchto dvou bodů.
Příčné, paralelní spojení ve vsi mohou vzniknout díky schodišti mezi školkou a zámeckými terasami a díky nové lávce mezi Návsí a křižovatkou Statenická Svatojánská.

Návaznost je nutné doplnit i směrem k Tuchoměřicím, kde navrhujeme pěší a cyklistickou cestu údolím a podél potoka.
Za zásadní považujeme možné zdůraznění pěšího a cyklo propojení mezi centrem Statenic a centrem Horoměřic.

Název projektu:
Úpravy veřejných prostor centra obce Statenice
Klient:
Obec Statenice
Adresa:
Obec Statenice
Typ:
urbanistická koncepce
Soutěž:
2019 - 1.místo ve vyzvané architektonické soutěži
Stav projektu:
dokončeno
Tým:
re: architekti - Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Alžběta Widholmová, Dušan Sabol, Tereza Šipková
Ing. Květoslav Syrový - dopravní řešení
Ing. Marie Gelová - krajinářská architektura