Obnova Jiráskova náměstí a klášterní zahrady v Plzni

Obnova Jiráskova náměstí a klášterní zahrady v Plzni 2017

Základním principem řešení rekonstrukce Jiráskova náměstí a klášterní zahrady je jasné definování jednotlivých prostranství, zpřehlednění a dobrá orientace v prostoru, iniciace dějů. Jednoznačné a nekomplikované řešení dopravy a přiměřené zacházení s vodou. Rozšiřujeme chodníky a vozovky zužujeme. Potvrzujeme prostor před klášterem jako parkové náměstí s možností různorodých forem odpočinku. Zachováváme jeho paměť v podobě jírovců. Autobusovou točnu měníme na klidný parčík. Z předškolí vytváříme školní zahradu. Klášterní zahradě ponecháváme její intimitu a skrytost.

Název projektu:
Obnova Jiráskova náměstí a klášterní zahrady v Plzni
Klient:
Nadace Proměny Karla Komárka a Statutární město Plzeň
Adresa:
Plzeň 2, Městský obvod Plzeň - Slovany, Plzeň
Typ:
urbanismus
Soutěž:
2017 - 1.místo v architektonické soutěži, probíhá Studie stavby
Studie:
2017-2018
Stav projektu:
zpracovává se projekt
Investiční náklady:
145 mil. Kč
Tým:
re:architekti - Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Kateřina Gloserová / architektura
Helena Sladovníková / architektura
Dušan Sabol / architektura
Marie Gelová / krajinná architektura
Pavla Drbalová / krajinná architektura
Květoslav Syrový / dopravní řešení
David Vančuřík / vodohospodářské řešení
Scéna pro hru Série bezdůvodných aktů

Scéna pro hru Série bezdůvodných aktů 2017

autor: Ondřej Novotný
režie: Eva Rysová
scéna: Ondřej Synek, Adéla Součková
kostýmy: Anna Vránová
hudba: Zuzanna a Antonis Skolias
dramaturgie: Ondřej Novotný

hrají: Julie Goetzová, Marie Jansová, Ondřej Jiráček, Jiří Kniha, Václav Marhold
délka představení: 120 minut

Dramatická báseň o nicotě.

Opulentní hostina je záminkou k manipulaci, mocenskému boji i naivnímu hledání dobra, pravdy, krásy. V komorní atmosféře luxusní vily hledáme kořeny vlastní nicotnosti, nihilismu prorůstajícímu do všech společenských vrstev, rodinných vazeb i buněk lidského organismu, pátráme po příčinách zdánlivě bezdůvodného a zbytečného zla, ze skříní vytahujeme kostlivce kanibalistických bakchanálií i plejtváků obrovských. Přízračná a absurdní atmosféra se snoubí se sklony pro jazykový experiment. Milujeme toho, kdo nás nemiluje, můžeme se mstít i nechat si transplantovat hlavu. Jídelna, obývák i bazén se proměňují v bitevní pole, které můžeme ovládnout nebo se nechat sežrat. Útržky křivd jako předehra k tanci smrti. A přesto: člověk je v podstatě biofilský! Tak proč?

Název projektu:
Scéna pro hru Série bezdůvodných aktů
Klient:
Studio Hrdinů
Adresa:
Studio Hrdinů, Praha
Typ:
scéna
Studie:
2017
Stav projektu:
dokončeno
Realizace:
2017
Tým:
re:architekti - Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Vojtěch Ružbatský
Řešení přístavby školy a novostavby sportovní haly

Řešení přístavby školy a novostavby sportovní haly 2017

Dominantní zůstává budova staré školy s plotem a zahradou. Rozšíření školy se v této konstelaci staví jako loď k přístavu. Jako hospodářské k reprezentativnímu. Neformální záda městské instituce vtahují veřejnost do hry. Nekladou nepřiměřeně vysoké nároky, nelpí malicherně na dokonalém detailu. Mohou být reprezentativní i bez ostychu užívaná. Občansky srozumitelná a praktická. Neoddělitelná od původní zahrady, která tvoří tu důležitější součást navrhované architektury.

Název projektu:
Řešení přístavby školy a novostavby sportovní haly
Klient:
Město Starý Plzenec
Adresa:
Starý Plzenec
Typ:
sport / vzdělávání
Soutěž:
2017 - 3. místo v architektonické soutěži
Stav projektu:
dokončeno
Obestavěný prostor:
26570 m3
Tým:
re:architekti - Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Dušan Sabol
Vojtěch Ružbatský
Kateřina Gloserová
Studie intravilánu obcí Bezdědice a Radouš

Studie intravilánu obcí Bezdědice a Radouš 2017

Cílem této práce je navrhnout rekonstrukci návsí obcí Bezdědice a Radouš v blízkosti Hostomic. Návrhujeme celkovou koncepci i drobný detail. Navrhujeme návod, jak postupně s obecními prostranstvími pracovat.

Bezdědice jsou ves, která z velké části přiléhá přímo k návsi, pak už jen několik ulic, jedna z nic novodomá, plácek s hřištěm, stará škola. Její náves je mnohovrstevnatá a na první pohled nečitelná. Rybník, kostel, mnoho stromů, potok, prostor za kostelem.

Náves navrhujeme zpřehlednit v otevřené čás- ti kolem rybníka a dětského hřiště. Navrhujeme jednu cestu podél jižní strany návsi přidat a jednu cestu zrušit. Nová cesta zpřístupní domy podél ní, zrušená cesta umožní spojit dva oddělené zelené placy v jeden s větším hřištěm a volným placem, který vlastně na návsi není. Prostor před kostelem upravujeme jako nástup do kostela, dá se zde sedět na lavičkách i pohodlně zaparkovat.

Radouš je ves s krásnou návsí, drobnými uličkami, schovaným potokem, železniční zastávkou a nepříjemnou zatáčku na tahu silnice 1. třídy. Návrh podtrhuje a zpřístupňuje kvality, která obec má a potlačuje negativa zastoupená především silnicí 1. třídy.

Název projektu:
Studie intravilánu obcí Bezdědice a Radouš
Klient:
Město Hostomice
Adresa:
Bezdědice, Radouš, Hostomice
Typ:
urbanismus
Studie:
2017
Tým:
re:architekti - Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Jakub Herza
Autobusové nádraží Mnichovo Hradiště

Autobusové nádraží Mnichovo Hradiště 2017

Navrhujeme průjezdný terminál umožňující obousměrný vjezd a výjezd autobusů do ulic J. Švermy a Dvořákova s pěti přehlednými nástupišti v jedné řadě přiléhajícími nástupní hranou k železniční stanici.  Těžiště terminálu leží v ploše před nádražní budovou a je místem, které přivítá návštěvníka v Mnichově Hradišti. Navrhujeme zde přednádražní prostranství, kterým sice projíždějí autobusy, ale kde mají prim chodci. A to ať už v pohybu, nebo při pobytu na tomto prostranství.

Dlážděná přednádražní plocha je z jihu vymezena nádražní budovou, ze západu zídkou s lavičkami a plochou Bike+Ride, ze severozápadu do ní ústí park při ulici Jana Švermy, na severovýchodě je budova restaurace s nárožním arkýřem a z východu stromořadím. V tomto stromořadí zachováváme maximum vzrostlých stromů a dále je doplňujeme novou výsadbou. v objížděné ploše terminálu. Stromořadí odděluje terminál od vilek v Dvořákově ulici a poskytuje stín odstaveným autobusům a automobilům. Důležité je pro nás vnímání hlavního směru pěšího pohybu při výstupu z vlaku či autobusu, tedy ulicí Jana Švermy s přilehlým parkem směrem ke kinu a dál na náměstí. Nástup do tohoto parku i park samotný jsou tak velmi důležité pro vyznění přednádražního prostranství. Z jihovýchodního rohu pak ústí na prostranství pěší stezka z ulice Harantovy doplňující třetí zelenou osu, která míří do tohoto prostoru.

Název projektu:
Přestupní terminál veřejné dopravy Mnichovo Hradiště
Klient:
město Mnichovo Hradiště
Adresa:
Jana Švermy, Dvořákova, Mnichovo Hradiště
Typ:
prostranství
Soutěž:
2017 - 1. místo ve vyzvané soutěži / koncepční studie
Studie:
2017
Stav projektu:
dokončeno
Realizace:
2019
Investiční náklady:
23 mil. Kč
Tým:
re:architekti - Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Jakub Herza
Ing. Květoslav Syrový / dopravní řešení
Ing. Marie Gelová / krajinná architektura
DELTAPLAN Ing. Petr Blažka, a.i. / HIP
fotografie: Ondřej Bouška