Studie obce Středokluky

Studie obce Středokluky 2019

Provedli jsme revizi určeného rozmístění stavebního programu. Ověřili jsme jeho prostorové nároky, souvislosti a vazby, a to i ve vztahu k předpokládanému rozvoji obce a upravili jeho rozmístění v rámci trojúhelníku center i mimo něj. Za zásadní považujeme zohlednit budoucí rozvoj obce, kdy se současné Technické centrum do budoucna posune do těžiště obce.

Jednotlivým částem programu navrhujeme patřičné umístění i prostory. Důležitá je pro nás čitelnost veřejných prostranství a jednoznačné dispoziční uspořádání novostaveb.

Obecní úřad umísťujeme do prostoru Technického centra obce, které se společně s Hasičskou zbrojnicí, spolkovými prostory stane novým Správním a společenským centrem obce. Tímto reagujeme na plánovaný rozvoj obce na jihozápad.

Technický a sběrný dvůr umísťujeme poblíž čističky odpadních vod. Základní škola dostává k dispozici celý areál, včetně zahrady a přilehlé budovy.

Název projektu:
Centra obce Středokluky
Klient:
Obec Středokluky
Adresa:
Středokluky
Typ:
urbanistická koncepce
Soutěž:
2019 - 2. místo ve veřejné architektonické soutěži
Stav projektu:
dokončeno
HPP:
2120 m3
Tým:
re: architekti - Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Vojtěch Ružbatský, Dušan Sabol, Tereza Šipková, Alžběta Widholmová
Marie Gelová / krajinná architektura
Květoslav Syrový / dopravní řešení
Autobusové nádraží Mnichovo Hradiště

Autobusové nádraží Mnichovo Hradiště 2017

Navrhujeme průjezdný terminál umožňující obousměrný vjezd a výjezd autobusů do ulic J. Švermy a Dvořákova s pěti přehlednými nástupišti v jedné řadě přiléhajícími nástupní hranou k železniční stanici.  Těžiště terminálu leží v ploše před nádražní budovou a je místem, které přivítá návštěvníka v Mnichově Hradišti. Navrhujeme zde přednádražní prostranství, kterým sice projíždějí autobusy, ale kde mají prim chodci. A to ať už v pohybu, nebo při pobytu na tomto prostranství.

Dlážděná přednádražní plocha je z jihu vymezena nádražní budovou, ze západu zídkou s lavičkami a plochou Bike+Ride, ze severozápadu do ní ústí park při ulici Jana Švermy, na severovýchodě je budova restaurace s nárožním arkýřem a z východu stromořadím. V tomto stromořadí zachováváme maximum vzrostlých stromů a dále je doplňujeme novou výsadbou. v objížděné ploše terminálu. Stromořadí odděluje terminál od vilek v Dvořákově ulici a poskytuje stín odstaveným autobusům a automobilům. Důležité je pro nás vnímání hlavního směru pěšího pohybu při výstupu z vlaku či autobusu, tedy ulicí Jana Švermy s přilehlým parkem směrem ke kinu a dál na náměstí. Nástup do tohoto parku i park samotný jsou tak velmi důležité pro vyznění přednádražního prostranství. Z jihovýchodního rohu pak ústí na prostranství pěší stezka z ulice Harantovy doplňující třetí zelenou osu, která míří do tohoto prostoru.

Název projektu:
Přestupní terminál veřejné dopravy Mnichovo Hradiště
Klient:
město Mnichovo Hradiště
Adresa:
Jana Švermy, Dvořákova, Mnichovo Hradiště
Typ:
prostranství
Soutěž:
2017 - 1. místo ve vyzvané soutěži / koncepční studie
Studie:
2017
Stav projektu:
dokončeno
Realizace:
2019
Investiční náklady:
23 mil. Kč
Tým:
re:architekti - Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Jakub Herza
Ing. Květoslav Syrový / dopravní řešení
Ing. Marie Gelová / krajinná architektura
DELTAPLAN Ing. Petr Blažka, a.i. / HIP
fotografie: Ondřej Bouška
Revitalizace administrativní budovy URAN v Liberci

Revitalizace administrativní budovy URAN v Liberci 2019

Návrh obnovy obvodového pláště administrativní budovy URAN principiálně navazuje na jeho původní řešení. Nemění drobné měřítko skladebných částí obkladu, dodržuje stejný poměr mezi prosklenými a plnými částmi fasády, drží stejné proporce oken a výrazné horizontální členění fasády. Návrh navazuje i na původní tektonický skladebný systém. Díky jinému materiálu obkladu fasády se ale celkový dojem, který dům vytváří, významně mění.

Fasáda je obložena pozinkovaným plechem. Plocha fasády je členěna stíny říms a ustoupení, okny, ale i jednotlivými dílci plechu, spárami mezi nimi, rastrem kotvení. Plocha z pozinkovaných dílců ve světle pableskuje, odrazy se liší v každé desce. Dům odráží a mění měnící se světlo okolí.

Řešení fasády zároveň pracuje s různou hloubkou detailu odpovídající tomu z jakých vzdáleností je stavba vidět. Výrazné horizontální členění a nápisy URAN jsou viditelné pří vzdáleném pohledu při příchodu z centra města po ulici 1. máje, při průjezdu po dálnici od Prahy i Žitavy. Detaily obložení sloupů, stříška nad příchodem a jednotlivé torxové hlavy šroubů uchycení plechu jsou viditelné při vstupu do vestibulu.

Předkládané řešení fasády zároveň zvedá témata, která současné řešení pominulo. Mezi nimi především zdůraznění vstupu do budovy a osobitost, kdy z indiferentní administrativní budovy 70. let vytváříme jedinečnou stavbu navazující na konkrétní situaci.

Název projektu:
Komplexní revitalizace administrativního objektu „Uran“
Klient:
Statutární město Liberec
Adresa:
1. máje, Liberec
Typ:
veřejná správa a komunita
Soutěž:
2019 - 1.místo ve vyzvané architektonické soutěži
Stav projektu:
zpracovává se projekt
Obestavěný prostor:
12900 m2
HPP:
3840 m3
Investiční náklady:
50 mil. Kč
Tým:
re: architekti - Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Vojtěch Ružbatský
Ing. Vít Hušek - KCE statika a dynamika staveb s.r.o. / statika

Propos Liberec s.r.o. / propočet nákladů
Ing. Michal Čejka - PORSENNA o.p.s. / energetický specialista

Ing. Miloš Rehberger / stavební inženýr
Kulturní a administrativní budova v Neratovicích

Kulturní a administrativní budova v Neratovicích 2018

Název projektu:
Kulturní a administrativní budova v Neratovicích
Klient:
město Neratovice
Adresa:
Neratovice
Typ:
veřejná správa a komunita
Soutěž:
2018 - 2. místo v architektonické soutěži
Stav projektu:
dokončeno
Obestavěný prostor:
celkem rekonstrukce staveb: 48 829 m2
Tým:
re:architekti - Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Kateřina Gloserová / architektura
Vojtěch Ružbatský / architektura
Dušan Sabol / architektura
Výstavba bytového komplexu Andromeda

Výstavba bytového komplexu Andromeda 2019

Název projektu:
Výstavba bytového komplexu Andromeda
Klient:
Andromeda Invest, s.r.o.
Adresa:
sídliště AVP, Košice
Typ:
bydlení
Soutěž:
2019 - 1.místo ve vyzvané architektonické soutěži
Stav projektu:
dokončeno
Obestavěný prostor:
240510 m2
HPP:
HPP 74 321,0 m2, 507 bytových jednotek m3
Investiční náklady:
1,8 miliardy Kč
Tým:
re: architekti - Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Kateřina Gloserová / architektura
Vojtěch Ružbatský / architektura
Dušan Sabol / architektura
Pavla Drbalová / krajinná architektura
Marie Gelová / krajinná architektura
Klára Stachová / krajinná architektura
Květoslav Syrový / dopravní řešení