Bowlingové centrum

Bowlingové centrum 1999

Zadáním bylo postavit bowlingové centrum a  restauraci, s maximálním využitím původního hospodářského stavení.

Filosofií  řešení bylo fyzicky a prostorově zachovat původní objekt stodoly, po celé délce ho radikálně rozříznout a propojit s novým objektem, který je k objektu podélně dostavěn. Nevznikl kontrast mezi starým a novým, ale naopak celek, kde tato hranice není rozpoznatelná.

Pro hlavní čtyři bowlingové dráhy je využito původní kamenné lodi stodoly, část krovu stodoly je po celé délce zvednuta, otevřena a vodorovně prodloužena nad nově přistavěný objekt.  Koruna zdi původní stodoly tvoří zábradlí restaurace . Návštěvník restaurace tak vlastně nakukuje otevřeným krovem do původní stodoly – bowlingových drah. Pro další prostory restaurace bylo využito slepence hospodářských budov, navazujících na stodolu. Nestejnost výšek původních objektů se promítla v interiéru restaurace.

Opticky hlavním materiálem stavby jsou původní opravené kamenné zdi stodoly a prolínající se nové a staré dřevěné  konstrukční prvky natřené modro-šedo-zelenou lazurou. Obojí je doplněno velkými bloky žluto-béžového kletovaného betonu. Důraz je kladen na barevnou tlumennost a patinu materiálů.

Název projektu:
Bowlingové centrum
Adresa:
Horoměřice
Typ:
sport / vzdělávání
Studie:
1998
Stav projektu:
dokončeno
Realizace:
1999
Tým:
Autoři: Michal Kuzemenský, Ivan Kraus, Tomáš Palkovský
Spolupráce: Lucie Ježková, David Macháček
Odborná spolupráce: Ivan Beneš (statika)
Školka Červený vrch

Školka Červený vrch 2020

Mateřská škola jako pavilon oranžerie a zároveň jako městský dům. Citlivě zapadá do pravoúhlého urbanismu okolí, má lapidární a přehledné prostorové schéma, je obklopena velkou zahradou a dbá na prostou energetickou logiku.

Název projektu:
MŠ ČERVENÝ VRCH ve Vokovicích
Klient:
Praha 6
Adresa:
Vokovice, Praha 6
Typ:
sport / vzdělávání
Soutěž:
2020 - 1. místo ve veřejné architektonické soutěži
Obestavěný prostor:
4520 m2
HPP:
1505 m3
Investiční náklady:
50 mil. Kč
Tým:
re:architekti - Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Vojtěch Ružbatský
Michaela Hudečková
Hasičárna v Úsilném

Hasičárna v Úsilném 2016

Nová budova hasičské zbrojnice má čtvercový půdorys o straně 12 m. Střecha je sedlová s hřebenem rovnoběžným s ulicí. V jihozápadním (zadním) rohu budovy je navržen vikýř umožňující částečné využití podkroví.
Zbrojnice sestává z parkovacího stání pro hasičský automobil, z učebny, převlékárny, sprch a dílny. Je navržena jako prostá omítaná stavba ve tvaru stodoly s jedním velkým vikýřem. Směrem k hasičské louce je vykonzolována pergola z ocelových profilů, pod kterou je možné umístit stůl a židle. Výška hřebene střechy je od úrovně terénu 7,7 m. Nová hasičská zbrojnice je umístěna přibližně 200m od návsi v návaznosti na obousměrnou ulici u „hasičské louky,“ která slouží potřebám požárních cvičení a je na ni umístěna věž na sušení hadic.

Název projektu:
Hasičská zbrojnice Úsilné
Klient:
Obec Úsilné
Adresa:
Úsilné
Typ:
veřejná správa a komunita
Studie:
2016
Stav projektu:
dokončeno
Realizace:
2019
Obestavěný prostor:
960 m2
HPP:
155 m3
Investiční náklady:
5 mil. Kč
Tým:
re:architekti - Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid,
Kateřina Gloserová
Fotografie: Ondřej Bouška
Úpravy veřejných prostor centra obce Statenice

Úpravy veřejných prostor centra obce Statenice 2019

V okolí statenické návsi je řada budov, prostranství a institucí, které hrají nebo v budoucnu mohou hrát významnou společenskou roli v obci a společně vytváří její centrum. Předkládaný návrh jednotlivé díly této mozaiky / centra ověřuje a zároveň jednotlivé dílky zpřesňuje.
Záměrem je, aby jednotlivé části byly jasně čitelné ve své funkci a zároveň spoluvytvářely silný a fungující celek. Co to znamená? Jednoduše například to, že každý kolemjdoucí pozná, kde je a co je náves. Pochopí, co se na návsi dělá a najde obecní úřad místě kde jej očekává včetně toho, že najde dveře. Znamená to také, že se uživatel stejně intuitivně orientuje i uvnitř budovy. Jasná orientace ale není jediným záměrem.
Druhým, který je nutné zmínit, je vytvořit prostor pro příležitost, kdy správné nastavení prostranství iniciuje události, které v tuto chvíli můžeme pouze domýšlet. Ať už je to pouť na zámecké zahradě, oslavy narozenin či svatba pod širým nebem. Pouť, která se může „roztáhnout” doslova po celém centru. Nejsou to ale pouze velké akce, kterým úpravami vycházíme vstříc. Vytváříme prostory, které vybízí k tomu se v centru zdržet po cestě ze školy či z práce. Zastavit se lahváčem před sámoškou nebo u potoka. Ve výsledku je o to, aby na návsi, respektive v centru bylo prostě pořád živo (což ale neznamená permanentní přítomnost kolotočů a davů lidí).
Navrhujeme zklidnění centra obce od zúžení Statenické ulice u zámku až k Sokolovně zónou 30. Na ni pak „napojujeme” jednotlivé články zmiňované mozaiky.

ETAPIZACE
Realizace koncepce obnovy a rozvoje centra obce bude logicky probíhat ve fázích. Část obnovy veřejných prostranství je možné rozdělit na dvě základní etapy. Etapy návsi a přilehlých ulic a úpravy břehů Únětického potoka. Jako další etapu lze vyčlenit úpravy prostoru u hřišť s altánem, lávkami a promenády.

BLIŽŠÍ A ŠIRŠÍ VZTAHY
Za klíčové považujeme dobré propojení jednotlivých výrazných částí Statenic. Především se jedná o osu starého a nového centra. Proto upravujeme současnou cestu podél potoka v promenádu, která umožní dobré pěší a cyklistické propojení těchto dvou bodů.
Příčné, paralelní spojení ve vsi mohou vzniknout díky schodišti mezi školkou a zámeckými terasami a díky nové lávce mezi Návsí a křižovatkou Statenická Svatojánská.

Návaznost je nutné doplnit i směrem k Tuchoměřicím, kde navrhujeme pěší a cyklistickou cestu údolím a podél potoka.
Za zásadní považujeme možné zdůraznění pěšího a cyklo propojení mezi centrem Statenic a centrem Horoměřic.

Název projektu:
Úpravy veřejných prostor centra obce Statenice
Klient:
Obec Statenice
Adresa:
Obec Statenice
Typ:
urbanistická koncepce
Soutěž:
2019 - 1.místo ve vyzvané architektonické soutěži
Stav projektu:
dokončeno
Tým:
re: architekti - Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Alžběta Widholmová, Dušan Sabol, Tereza Šipková
Ing. Květoslav Syrový - dopravní řešení
Ing. Marie Gelová - krajinářská architektura
Studie obce Středokluky

Studie obce Středokluky 2019

Provedli jsme revizi určeného rozmístění stavebního programu. Ověřili jsme jeho prostorové nároky, souvislosti a vazby, a to i ve vztahu k předpokládanému rozvoji obce a upravili jeho rozmístění v rámci trojúhelníku center i mimo něj. Za zásadní považujeme zohlednit budoucí rozvoj obce, kdy se současné Technické centrum do budoucna posune do těžiště obce.

Jednotlivým částem programu navrhujeme patřičné umístění i prostory. Důležitá je pro nás čitelnost veřejných prostranství a jednoznačné dispoziční uspořádání novostaveb.

Obecní úřad umísťujeme do prostoru Technického centra obce, které se společně s Hasičskou zbrojnicí, spolkovými prostory stane novým Správním a společenským centrem obce. Tímto reagujeme na plánovaný rozvoj obce na jihozápad.

Technický a sběrný dvůr umísťujeme poblíž čističky odpadních vod. Základní škola dostává k dispozici celý areál, včetně zahrady a přilehlé budovy.

Název projektu:
Centra obce Středokluky
Klient:
Obec Středokluky
Adresa:
Středokluky
Typ:
urbanistická koncepce
Soutěž:
2019 - 2. místo ve veřejné architektonické soutěži
Stav projektu:
dokončeno
HPP:
2120 m3
Tým:
re: architekti - Michal Kuzemenský, David Pavlišta, Ondřej Synek, Jan Vlach, Jiří Žid
Vojtěch Ružbatský, Dušan Sabol, Tereza Šipková, Alžběta Widholmová
Marie Gelová / krajinná architektura
Květoslav Syrový / dopravní řešení